Kring midsommar larmade hyresgäster för Uppsalahem om buskaget i Gottsunda, som fått växa fritt och skapat ett skymt hörn i bostadsområdet. Buskaget misstänktes vara ett tillhåll för droghandel, vilket P4 Uppland var först med att rapportera om.
Av den anledningen klipptes buskarna ner på tisdagen.
Joakim Palestro, fastighetschef för Uppsala Södra, säger att det är en viktig åtgärd för trygghetskänslan.
– Vi klipper systematiskt våra buskar, men här fanns det anledning att ta ett lite snabbare beslut.
Ann Martinsson bor i närheten. Hon har hört talas om att buskar ska klippas ner för att göra området tryggare.
– Men jag tycker att det är lugnt här. Jag har bott här i sammanlagt 31 år och oroligheterna har minskat mycket från hur det var förr.
En annan granne flikar in att han känner till Uppsalahems trygghetsbeskärningar och att han tycker att det är bra.
– En del ställen är väldigt igenväxta och då blir det rätt otryggt.
Trygghet är en viktig aspekt när man planerar offentliga miljöer. Det berättar Annika Carlborg som är landskapsarkitekt på Uppsala kommun.
– Människor gillar rumslighet i sin omgivning, men vill samtidigt ha översikt. När vi planerar offentliga miljöer försöker vi undvika att skapa trängda hörn, säger hon.
De som använder offentliga utrymmen allra mest är unga män, berättar Annika Carlborg. Samtidigt är unga kvinnor den grupp som i störst utsträckning känner sig otrygga på allmänna platser. Oftast är det just skymd sikt samt dålig belysning som bidrar till den känslan, till exempel om träd och växtlighet är placerade för nära inpå gångvägar, så att den som går känner sig instängd.
– Barnfamiljers närvaro gör däremot att de flesta känner sig tryggare. Så då vill vi attrahera barnfamiljer och på så sätt påverka att det blir en jämnare fördelning bland de som nyttjar offentliga miljöer.
När Annika Carlborg beskriver sitt arbete i kommunen är medborgardialoger något hon lyfter extra, inte minst med de unga invånarna. Skolelever brukar få fylla i enkäter och berätta vad de önskar skulle finnas där de bor. Som ett exempel har Valsätraparken nyligen rustats upp och utökats med lekplatser för både större och mindre barn, förbättrad belysning och en pulkabacke.
– Det är viktigt att invånarna får påverka. Det är ju så, att om man har varit med och skapat en miljö så månar man mer om den sedan.