Boka resan själv - billigare än charter

Trodde du att det blir billigast att välja charterbolagens paketlösningar när du ska åka på solsemester till Medelhavet? Då trodde du fel, speciellt om du tänker resa med hela familjen.

Foto: Anders Holmström/SCANPIX

Uppsala2010-06-06 12:03

För att kunna jämföra alternativen har vi valt att titta på lägenhetshotell som ingår i några svenska charterarrangörers program, och sedan undersökt vad det skulle kosta att själv boka en veckas övernattning i början av juli, genom en hotellbokningssajt eller genom direktkontakt med hotellet. I de flesta fall blev det totalt billigare att själv ordna boende, reguljärflyg och transfer, än att välja charterbolagens paket.

Man kan undra hur det kommer sig. Har inte charterbolagen mängdrabatt hos hotellen?
– Jo, fler rum ger såklart bättre pris. Men efterfrågan styr våra priser och juli är högsäsong. Hade ni tittat på slutet av maj eller början av juni hade det förmodligen varit billigare att boka med oss, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Hon påpekar också att det i Turkietexemplet (se nästa sida) går betydligt snabbare med charterflyget än det reguljära, eftersom det krävs ett byte med det senare.
Att ordna resan på egen hand blir förstås extra lönsamt om man väljer ett resmål som trafikeras av lågprisflyg. Att välja ett lägenhetshotell blir också extra fördelaktigt för en familj, eftersom man oftast betalar ett helhetspris för lägenheten, oavsett om man är två eller fyra personer som delar på den.

I exemplet Mallorca blev det cirka 6 000 kronor billigare för familjen att ordna resan själv, och på Gran Canaria hela 8 700 kronor billigare. I flera fall skulle även ett par utan barn tjäna en eller flera tusenlappar på att fixa resan själv.
Och visst väljer en allt större andel av svenska resenärer att dra nytta av billiga reguljärflyg och ordna semestern själv. Mellan åren 2004 och 2008 ökade antalet semesterresor med reguljärflyg från Sverige till utlandet med runt 30 procent, från cirka tre miljoner till cirka fyra miljoner resor. Antalet charterresor ökade bara med 5 procent under motsvarande period. Det visar statistik från Turistdatabasen, som Tillväxtverket delat med sig av.

Framför allt är det i lågprisflygets Europa som det blivit svårare för chartern att prismässigt konkurrera med den som vill snickra ihop sin resa själv. Det har till och med gått så långt att gamla traditionella chartermål försvunnit ur arrangörernas program. Costa del Sol är ett sådant exempel.

Där har lågprisflyget helt tagit över marknaden. Dessutom bor många som åker dit hos släkt och vänner och behöver alltså inte boka hotell.
När lågprisflyget börjat konkurrera ut chartern runt Medelhavet har långväga charterresmål blivit allt viktigare.
– Allt fler åker på solsemester på vintern, och då blir det till platser långt bort. Då kommer trygghetsfrågan in, man vill veta att de har service på plats, säger Peter Terpstra, turism-analytiker på Tillväxtverket, och med många år i charter-branschen bakom sig.

Han tror att den traditionella chartern på sikt kommer att öka till exempelvis Sydamerika och Västindien, dit det inte går lågprisflyg. Till ett långväga resmål som Thailand finns det stundtals redan billiga flygresor för den som vill ordna resan själv, och den som åkt dit på charter och upptäckt att det går att hitta billigt boende på plats, har börjat våga fixa semestern själv.
– Med lågprisflyget kan man göra klipp, men det är som med börsen. Är det veckor då man vet att det blir många bokningar, då höjer man priset, ibland med flera tusenlappar. Så fungerar även chartern, men inte med riktigt lika häftiga svängningar, säger Peter Terpstra.

Det finns inga nationella undersökningar som ger en klar bild av vem den typiska charterresenären är, men Peter Terpstras egen uppfattning bekräftar den allmänna bilden: att det framför allt är äldre personer och barnfamiljer som väljer paketresor.
– De vill veta vad de får, kunna syna produkten innan de åker. De kanske inte hinner eller orkar ordna allt själv, och då kan de vara beredda att betala mer för det. Dessutom ska man inte underskatta barnfamiljernas önskan om att det ska finnas aktiviteter för barnen, och att de ska få träffa kompisar som talar samma språk.

Charterarrangörerna själva kan förstås rada upp ytterligare fördelar med paketlösningar. Kort sagt handlar det om trygghet. De erbjuder skandinavisk reseledarare, håller koll på UD:s rekommendationer och tar ansvar för evakuering från platser UD avråder svenskar att resa till. Dessutom omfattas de av paketreselagen, vilket garanterar ersättning vid konkurs.
– Det är även miljövänligare att åka med charter eftersom flygen går fulla och nästan alltid nonstop, säger Fritidsresors informationschef Marie Malmros.

Tips

- Välj ett resmål som ligger nära en flygplats som trafikeras av lågprisflyg. Lägenhet på lägenhetshotell kostar ofta lika mycket oavsett hur många som bor i den. Ett bra alternativ för familjen.

- Hotellbokningssajter (t ex hotels.se, booking.com, hotelreservation.se) kan ofta ge bättre priser än om du vänder dig direkt till hotellet. Mellanlandning på vägen kan ge ännu bättre pris.

- Billigast flygavgångar hittar du på metasöksajter (t ex kelkoo.se, allaflygbiljetter.se, flygresor.se). Där ingår inte Ryanair, som bara tillåter bokningar på sin egen hemsida.

Paketreselagen skyddar dig

En paketresa består av minst två av följande tjänster: transport, boende eller turisttjänst (t ex teaterbiljetter eller hyrbil), som en arrangör sätter ihop till ett paket. En charterresa är alltså ett typiskt exempel på en paketresa.

Arrangörer av paketresor omfattas av paketreselagen, vilket bland annat innebär att resegarantin gäller. Skulle företaget till exempel försättas i konkurs eller om resan av andra skäl måste ställas in av arrangören, ska kunden som förlorar sin resa få ersättning för detta.

Ersättning söker kunden själv via Kammarkollegiet, www.kammarkollegiet.e. Biljetter för reguljärflyg skyddas inte av resegarantin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om