Bollhusmötet lika aktuellt i dag som 1939

Tungt beväpnad polis bevakade pjäsen Bollhusmötet som framfördes i Svandamshallarna på tisdagskvällen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-02-17 21:30

Videon är inte längre tillgänglig

Två poliser med automatvapen bevakade entrén till Svandamshallarna. Ytterligare två markerade närvaro ut mot Stadsparken. Enligt Uppsalapolisen fanns dock inte någon konkret hotbild mot framförandet av pjäsen Bollhusmötet.

Den tunga beväpningen var en effekt av det nationella beslut som säger att säkerheten ska vara förhöjd där det finns judiska intressen, och pjäsen Bollhusmötet 1939 är ett sådant intresse.

Cirka 400 Uppsalabor kom för att se pjäsen Bollhusmötet som skildrar det möte som arrangerades 1939 där en majoritet av de Uppsalastudenter som deltog uttalade sig mot att tio judiska läkare på flykt från Nazityskland efter Kristallnatten skulle släppas in i Sverige.

– Det är tråkigt med polisbevakningen, men den behövs kanske. En pjäs av de här slaget kan vara kontroversiell för en del grupper. Men jag känner ingen oro, sade Frida Gereonsson som väntade på en kompis utanför entrén.

Hon tycker pjäsen är viktig. Samma frågor diskuterades 1939 som idag. Det handlar om arbetslöshet och att de som bor här får ett sämre läge om Sverige tar emot flyktingar.

– Man känner igen debatten.

Caroline Erlandsson som tidigare varit engagerad i Uppsalas studentkår tycker pjäsen är viktig.

– Det här är ju ett aktuellt ämne idag, hur man pratar om andra grupper av människor beroende på var de kommer ifrån. Det är också en del av kårens historia som man bör känna till, säger hon.

För läkaren och författaren Ulf Hagberg som 2013 gav ut boken Vita rockar och bruna skjortor - nazimedicin och läkare på flykt, är det också angeläget att vara på plats.

– Min pappa var med om ett liknande möte i Stockholm vid samma tid. Det här är en historia som kommer igen och riktar sig mot flyktingar och svaga i samhället. På 1930-talet då Sverige var mer homogent drabbades främst judar. I dag när vi är en del av EU så drabbas flera grupper som romer och muslimer, sade han.

Innan pjäsen började sade Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden, som själv är med i uppsättningen att han tycker det är viktigt att påminna om vad som hände i Uppsala för 70 år sedan.

– Pjäsen säger mycket om vår egen tid. Det som utspelade sig i Bollhuset den 17 februari 1939 verkar till stora delar ha glömts bort. Det är skrämmande hur lika argumenten är mellan då och det vi kan läsa på Flashback och i tidningarnas kommentarsfält i dag. Det får inte hända igen, sade han.

Bakgrund

Bollhusmötet började som en protest mot e t försök från en grupp Uppsalastudenter att hjälpa judiska flyktingar från Nazityskland. Den 20 december 1938, en månad efter Kristallnattsprogromen, uppvaktade fyra studenter statsminister Per Albin Hansson för att förmå Sverige att släppa in judiska studenter på flykt. Gruppen hade rötter i socialdemokratiska, liberala och kristna föreningar. Det retade upp högerextrema studenter i stan.
Pjäsen har skrivits av Uppsalaförfattaren Ola Larsmo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om