Videon är inte längre tillgänglig
Det finns en anledning till att det byggs såväl äldrebostäder som trygghetsbostäder i Uppsala. Statistik visar att de äldre kommer att bli allt fler i landet fram till 2050. 80-åringarna och äldre i Uppsala kommun blir dubbelt så många inom en 20-årsperiod.
Och bland besökarna märktes en och annan som varit med ett tag. 72-årige Bo Ristenfeldt har börjat umgås med tanken på att framöver lämna villan och flytta till en lägenhet.
- Jag vill nog ha något där jag inte behöver göra så mycket utan bara kan bo.
Skapligt centralt men inte mitt i centrum vill han bo. Jämnårige Bert Wärnsberg som också vandrade runt bland montrarna vill bo kvar i samma område där han har sina sociala kontakter.
- Men jag ser ingen nackdel i att ha nära till service med mjöl, socker och en vårdcentral.
Flertalet montrar på mässan var inredda med husmäklare, byggfirmor och säkerhetslåsförsäljare. Mässan fokuserar bland annat på äldre. På fredagen hölls ett panelsamtal om att bo bra på äldre dar. Medan somliga lockades av höga insatser i bostadsrättsprojekt var 80-årige Ingvar Andersson mer intresserad av en hyreslägenhet.
- Man behöver inte satsa så mycket pengar då. Man kan leva upp dom i stället.
Han tycker att det är viktigast att bo där det är nära till service, som till exempel sjukvård och livsmedel.
- Ju äldre man blir, desto mer beroende av närheten blir man.
80-åriga Malène Campbell, som studerade en fåtölj som hjälper äldre att resa sig ur fåtöljen, tycker att det har blivit sämre med livsmedelsbutiker i centrum där hon bor.
- Vill man ha ett levande centrum så måste det vara möjligt att köpa livsmedel och det måste vara bra planerat för de gående.
Att utbudet på lokala stadsdelstorg krymper och att närservice ibland saknas helt i ett område är ett problem, tycker Cecilia Staland som är Hyresgästföreningens ordförande i Knivsta-Uppsala:
- Det är en ganska stor fråga och det vi kan göra är att påverka politikerna i olika sammanhang. När det blir en förtätning av staden är det viktigt att närservicen följer med. Vi kommer att vara pådrivande i den här frågan som inte bara är viktig för äldre utan för alla.
Att det finns mötesplatser i ens närområde är viktigt av flera skäl, anser hon.
- En affär är den klassiska mötesplatsen. Det är där man köper mjölk och hälsar på grannen.