"Boprisökningen är ohållbar"
Vice riksbankschefen Karolina Ekholm är förvånad över hur lågkonjunkturen utvecklats och den vändning som nu blir allt tydligare i den svenska ekonomin. Det berättade hon under ett föredrag på Uppsala Konsert & Kongress på onsdagen. Samtidigt varnade hon för att bostadsmarknaden kan vara överhettad.
Vice riksbankschefen Karolina Ekholm fick själv erfara att bostadsprisökningen i Uppsala är kraftig när hon i december lät värdera barndomshemmet i Sunnersta för att köpa loss det. "Priset var mycket högre än jag hade trott", säger hon till UNT. Hon är uppvuxen i Uppsala och började sin karriär på Upsala Sparbank.
Foto: Hans E Ericson
Riksbankens bild av det ekonomiska läget i Sverige har förändrats radikalt under lågkonjunkturens förlopp. Direkt efter finanskrisen spåddes oerhört hög arbetslöshet under 2010 och 2011, vändningen skulle först komma i slutet av 2011 eller under 2012. Nu pekar allt mer på att vändningen redan är här.
- Vid direktionens sammanträde förra veckan beslutade vi om en kursändring. Vi går från en krispolitik till en lågkonjunkturpolitik, säger Karolina Ekholm.
Prognosen för reporäntan, som påverkar bankräntorna, har ändrats. Nu bedömer Riksbanken att en höjning blir aktuell redan i sommar, eller tidigt i höst. Enligt den nya prognosen kommer reporäntan, som nu ligger på rekordlåga 0,25 procent stegvis att höjas till cirka fyra procent 2013.
- Vi har fått ändra våra prognoser och det beror på ett par överraskande inslag i den här lågkonjunkturen. Att sysselsättningen har minskat mindre än vad produktionen har minskat har gjort oss mycket förvånade, så brukar det inte se ut under en normal lågkonjunktur, säger Karolina Ekholm.
Inflationen som nu närmar sig tre procent är också överraskande, liksom de kraftiga prisökningarna på bostäder.
Riksbanken har nu, liksom Finansinspektionen, definierat kredittillväxten för hushållen och bostadspriserna som ett "problemområde".
- Stigande priser i en lågkonjunktur är väldigt ovanligt. Sverige är ett av få länder i världen där bostadspriserna ökar. Det måste analyseras noggrannare och vi har därför tillsatt en utredning om den svenska bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning.
- Utvecklingen sedan 90-talskrisen ser ohållbar ut.
Bostadspriserna kan inte fortsätta att öka på det här sättet.
Uppsala har landets snabbast stigande bostadspriser. Mellan sista kvartalet 2008 och samma period 2009 steg snittpriset på bostadsrätter i Uppsala med 40 procent, och under januari månad i år fortsatte snittpriset att stiga, till över 23 000 kronor per kvadratmeter. Snittpriset ligger nu cirka 20 procent högre än före finanskrisen och lågkonjunkturen, något Karolina Ekholm själv fått erfara:
- Jag har märkt av prisökningen i Uppsala eftersom jag håller på att köpa mitt barndomshem i Sunnersta. Vi gjorde en värdering av huset i december, och priset var mycket högre än jag hade trott. Det var lite dålig tajming att köpa hus nu, säger hon.
- Vi kommer att utreda alla aspekter av bostadsmarknaden och belåningen, även de regionala skillnaderna.
Riksbanken har under finanskrisen fått kritik för att man har låtit skattebetalarna subventionera de svenska bankerna med stora lån till förmånlig ränta. Pengarna har bankerna i sin tur lånat ut till svenska hushåll och företag till högre ränta. Karolina Ekholm avfärdar kritiken:
- När krisen bröt ut gick värdet på likviditet upp och om inte centralbankerna runt om i världen skjutit in pengar på finansmarknaden hade den torkat upp. Det hade blivit en katastrof. Dessutom har skattebetalarna tjänat på vår utlåning. Likviditeten har varit så viktig för bankerna att de har lånat mer än de behövt, och har betalat Riksbanken för lånen. Riksbanken sköt nyligen in 5,8 miljarder kronor till i statskassan, och det är bara en del av alla pengar skattebetalarna har tjänat på Riksbankens utlåning till de svenska bankerna. Svenska folket tjänat en himla massa pengar på vår utlåning till de svenska bankerna, säger Karolina Ekholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!