Boprojekt fortgår trots tuff start

De första åren med missbruksprojektet Bostad först har varit omtumlande. Flera personer har bråkat, några har stört sina grannar. Andra har vräkts. Men projektet ska gå vidare.

Egen lägenhet ökar chansen att ta sig ur ett missbruk. Men det passar inte alla grupper.

Egen lägenhet ökar chansen att ta sig ur ett missbruk. Men det passar inte alla grupper.

Foto: MAJA SUSLIN

Uppsala2018-12-20 18:46

Bostad först ska ge bostadslösa personer med missbruksproblem möjlighet att få en egen lägenhet i Uppsala. Erfarenheter från andra kommuner visar att det skapar förutsättningar för en stabil vardag och möjlighet att ta sig ur ett drogberoende. I Uppsala infördes Bostad först för två år sedan.

Läs mer: Hon fick ett hem efter 40 år på gatan

Läs mer: Fler lägenheter till hemlösa

En första utvärdering visar att det inte gått så bra som kommunen hoppats. Av tretton personer som beviljats en bostad har bara två klarat av att sköta sitt boende så att de kunnat få ett förstahandskontrakt. Vissa har dröjt länge med att flytta in. Andra har inte klarat av sitt boende och flyttat ut. Några har inte skött sina hyresinbetalningar, bjudit in gamla vänner, stört grannarna och bråkat. Två har sagts upp.

Trots det ger inte kommunen upp projektet.

– Vi har haft en del uppstartsproblem. Men jag tycker inte man ska se det som hänt som ett misslyckande. Vi måste skapa bättre former för verksamheten, säger Åsa Carlsson som är avdelningschef vid socialförvaltningen.

Den stora svårigheten har varit att hitta personer som är mogna för att klara ett eget boende. Kommunen valde att prova med en mix av människor i olika åldrar och livssituationer. Det fungerade inte.

– Det är svårare än vi trodde att veta om en drogberoende person som varit bostadslös länge klarar ett eget boende även om personen säger sig vilja ha ett. Grunden för att få behålla boendet är att man klarar av att betala sin hyra och inte stör sina grannar, säger Åsa Carlsson.

Erfarenheterna så här långt är att de som är mest motiverade är äldre, lite trötta missbrukare som gått igenom mycket och varit hemlösa länge.

– Vi har velat testa med yngre personer, men de har haft ett tyngre missbruk. Då har det inte fungerat, säger Åsa Carlsson.

Varför fortsätter ni?– Alla städer som provat Bostad först har haft en liknande process. Helsingborg var först för tio år sedan. I dag klarar 80 procent av de som får en bostad där av att behålla den. Vi måste bara lära oss att hitta rätt målgrupp så kommer det också att fungera i Uppsala.

Det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem är med i projektet och har stått för lägenheterna. Enligt Åsa Carlsson kommer de att fortsätta att delta i arbetet.

Även politiskt tycks projektet ha fortsatt stöd.

– Det finns inga planer på att lägga ned Bostad först. Men man kan fundera på om stödorganisationen kring de boende är tillräcklig, säger Kjell Haglund (V), ordförande i socialnämnden.

Kommer från USA

Bostad först utvecklades av organisationen Pathways to Housing i New York, USA, i början av 1990-talet och utgår från flera principer:

• En bostad är en grundläggande mänsklig rättighet.

• Samtliga klienter ska bemötas med respekt, värme och medkänsla.

• Lägenheterna ska vara utspridda i det vanliga lägenhetsbeståndet.

• Bostad och stöd eller behandling ska vara separerade från varandra.

• Den enskilde får välja och har självbestämmanderätt.

Modellen används i ett 20 tal svenska kommuner.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om