Borta bra, hemma ... bäst?

Tryggt men tråkigt? Det finns för- och nackdelar med att plugga i sin hemstad. Man har nära till familjen, men tvingas inte utvecklas lika mycket.

Annika Aldegarmann, Svante Midander, Anna Liv Jonsson och Gustaf Wellhagen

Annika Aldegarmann, Svante Midander, Anna Liv Jonsson och Gustaf Wellhagen

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2012-03-06 13:02

Men att plugga i hemstaden kan ändå bli lite som att kliva in i en ny värld.
Anna Liv Jonsson och Annika Aldegarmann har känt varandra sedan lågstadiet. Svante Midander lärde de känna på gymnasiet. Gustaf Wellhagen är tre år yngre och kom in i gänget på universitet. De studerar helt olika ämnen, men en sak har de gemensamt – de valde att plugga i sin hemstad, Uppsala.
– I den här staden vill man ha nationskort för att kunna komma in på studentnationerna. Därför börjar många plugga direkt efter gymnasiet. Annars tappar man halva stans kultur- och nöjesutbud, berättar Anna Liv Jonsson.

Att hon sedan fortsatte att plugga i Uppsala var mera en slump. Här fanns kurser hon ville läsa och mycket nationsteater. Lite var det bekvämlighet också. Hon hade redan ett stort nätverk i stan och insåg att det händer mycket roliga saker här.
– Jag hade kanske inte bott kvar om det varit en annan ort, men Uppsala har ett väldigt bra universitet och ett lockande studentliv, säger hon.
Svante Midander pendlar till Handelshögskolan i Stockholm just nu. Han tycker att det varit tryggt att plugga hemma i Uppsala tidigare, men lite tråkigt också. Världen lockar.

Vi har stämt träff inne i campus vid Engelska parken, där Anna Liv Jonsson studerar sociologi. Bredvid henne på stenbänken sitter Gustaf Wellhagen. Han ska bli civilingenjör inom molekylär bioteknik.
– Det var ett roligt ämne och gick att läsa här, säger han som förklaring till att han blev kvar i hemstaden.
På sätt och vis har det ändå varit som att byta stad.
– Jag flyttade hemifrån till ett studentrum och studentlivet öppnade en helt ny värld. Uppsala blev en annan stad än när man gick på gymnasiet, säger han.

Annika Aldegarmann har precis avslutat sina freds- och konfliktstudier och planerar att börja på masterprogrammet i höst. Mest var det bekvämlighet som höll henne kvar i Uppsala.
– Äntligen bodde man i Uppsala och fick ut någon fördel av det. Om man inte är student är det inte världens roligaste stad, men som studentstad har den allt man kan kräva, säger hon.
– Jag håller med där. Man måste ge Uppsala en chans och veta vad man flyttar ifrån. Inte flytta bara för att flytta, tycker Gustaf Wellhagen.
– Ett lätt sätt att testa är att läsa en kurs, säger Anna Liv Jonsson.
– Ja, jag skulle precis säga det. När man går ut gymnasiet är man egentligen skoltrött och förvirrad. Jag tror ganska få vet vad de vill göra det närmaste året. Då kan man lika gärna läsa en termin medan man funderar, säger Annika Aldegarmann.
När man redan bor i en studentstad behöver steget till universitetet inte kännas så stort.

Fakta

Uppsala har två universitet – Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Tillsammans har de drygt 50 000 studenter.

I Uppsala finns det ovanligt många olika utbildningar, sammanlagt ungefär 75 program på grundnivå, 80 på magisternivå och mer än 2 000 fristående kurser.

Egyptologi går bara att läsa på Uppsala universitet. Unikt för Sveriges lantbruksuniversitet är utbildningarna till veterinär, agronom och landskapsarkitekt.

Veterinär är det mest eftertraktade programmet på Sveriges lantbruksuniversitet. Till 100 platser var det 858 förstahandssökande hösten 2011. Därefter är landskapsarkitekt och agronom-ekonomi svårast att komma in på.

På Uppsala universitet är läkar-, psykolog- och juristprogrammet svårast att komma in på.

Uppsala universitet grundades 1477 och är nordens äldsta. Där läste från början de som skulle bli präster. Sveriges lantbruksuniversitet grundades 1977, men rötterna går ett par hundra år bakåt i tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om