De krävs ut av Socialstyrelsen efter prövning i förvaltningsrätten och gäller avgifter för beslut enligt lagen om särskilt stöd, LSS, som inte kunnat verkställas. Det är nämnden för hälsa och omsorg som får betala straffavgifterna. Totalt 7,5 miljoner har bokats upp för att klara dem.
Under perioden april till och med juni i år hade nämnden för hälsa och omsorg 49 LSS-beslut som inte verkställts inom tre månader. Av dem rörde 30 stycken boenden. Resten var beslut om andra stöd som rätt till kontaktperson, ledsagare, daglig verksamhet etc.
Många som fått beslut om LSS-boende kan ha väntat mellan ett och två år. Vissa nästan tre år. Den som väntat längst på bostad har 1 578 dagar eller drygt fyra år.
Stig Rådahl (M) är ordförande i nämnden:
– Vi har inte tillräckligt med boenden. Samtidigt flyttar fler och fler personer som behöver LSS-stöd till Uppsala. Flera tackar också nej till de boenden de erbjuds. Det kan handla om yngre personer som får ett erbjudande på ett gruppboende med äldre. Man vill ju vara i en grupp som passar, säger han.
Varför bygger ni inte mer?
– Vi jobbar hårt på att komma ifatt och vi har en boendeplan. Jag kan inte säga när vi kan ha boende till alla som behöver, men jag räknar med att det ska ske inom ett par år.
Att tvingas betala ut miljonbelopp i sanktionsavgifter samtidigt som nämnden för hälsa- och omsorg går med stora underskott och tvingas spara på allt som går är ”ingen bra lösning”, enligt Stig Rådahl.
– Det är naturligtvids bättre att satsa pengarna på boenden. Men nu klarar vi inte det och måste boka upp pengar för att klara kostnaderna. De som fått sitt beslut ska inte behöva vänta flera år på sin bostad. Det är en viktig plats där man ska kunna känna trygghet och gemenskap och att det är ens eget hem. Dit måste vi komma, säger han.
Enligt Kjell Holm, som är planeringschef vid kontoret för hälsa, vård och omsorg, ska tre boenden med 20 nya platser öppna inom kort, bland annat i Gränby backe och Jälla.
– Vi har gjort en beställning hos kontoret för samhällsutveckling på tomtmark för ytterligare fem nya projekt de kommande åren, säger han.
När de blir färdiga beror på hur lång bygglovprocessen blir.
Uppsala kommun har fått betala höga straffavgifter för uteblivna bostäder förut. Men då var avgifterna mer blygsamma. Under 2011 låg vitena på knappt 800 000 kronor. Ändå var Uppsala då en av de kommuner i landet som dömts att betala mest i avgift.