Skolkrisen
Målet för Uppsala är att skapa Sveriges bästa skola. Kommunen har en hög andel elever som går direkt från gymnasiet till högskolan. Men statistiken visar också att andelen elever som är behöriga till högskolan har minskat de senaste fyra åren från, 91 till 86 procent. Andelen elever som har skaffar sig ett slutbetyg från gymnasiet inom fyra år ligger på 75 procent. Dessutom hoppar en tredjedel av eleverna av den utbildning de valt och börjar på någon annan. Cirka 2,3 procent lämnar gymnasiet helt.
SOCIALDEMOKRATERNA:
– Vi tror att Uppsala behöver mindre klasser på lågstadiet. Ett sådant för slag håller vi på och utarbetar. Då kan lärarna göra ett bättre jobb. Vad det skulle kosta har vi inga siffror på, säger Marlene Burwick, kommunalråd (S).
Finansieringen måste ske genom omprioriteringar och genom statsbidrag som en ny regering står för.
– Vi anser också att man måste se över hela skolan där även fritids ingår. Fritids har för stora grupper i dag. Där skulle skolan kunna erbjuda läxhjälp till alla så inte bara de som har råd kan köpa sig den hjälpen. Alla skolor måste bli bra skolor. I dag är Uppsala för segregerat. Vissa skolor är jättebra. Andra har mycket låga resultat , säger Marlene Burwick.
MODERATERNA:
– Att resultaten sjunker är problematiskt. Men resultaten för grundskolan går samtidigt uppåt, och vi har landet högsta andel elever som går direkt från gymnasiet till högskolan. För att komma till rätta med resultaten i skolan måste vi fortsätta med satsningarna på fler lektorer och karriärtjänster för lärare, säger Fredrik Ahlstedt, finanskommunalråd (M).
Han vill höja statusen inom skolan och fortsätta höja lärarlönerna
– I Uppsala satsar vi 800 miljoner på att rusta skolans lokaler de kommande fem åren. Men jag tror att skolförbättringar är en kontinuerlig process som vi alltid måste jobba med. Vi har ändå en av landets bästa skolor i Uppsala, säger Fredrik Ahlstedt.
Jobben
Arbetslösheten i Uppsala kommun och län är bland de lägsta i landet. Men den oroar ändå. Över 13 procent av de unga går utan jobb i hela länet och 6,4 procent av innevånarna mellan 16 och 64 år. Totalt saknade 10 805 personer arbete i augusti, något fler än förra året. Fler män än kvinnor saknade jobb. Förutom det problem med utanförskap som arbetslösheten innebär så har en stor andel av dem som saknar jobb i Uppsala kommun försörjningsstöd, socialbidrag. Det tär på den kommunala ekonomin.
SOCIALDEMOKRATERNA:
– Arbetsmarknadsutbildning är grunden för att få ned arbetslösheten. Den nuvarande regeringen har nästan helt avskaffat den. Vi vill bland annat matcha arbetslösa mot olika utbildningar där det går att få jobb, säger Marlene Burwick, kommunalråd (S).
Hon vill också öka samarbetet med Arbetsförmedlingen och införa utbildningskontrakt och olika stöd bland annat till dem som fått jobb på deltid eller halvtid. Sommarjobb är viktigt för ungas första kontakt med arbetslivet. Det är viktigt att öka antalet platser på högskolan. Där har vi en drömsituation i Uppsala. Men vi måste också som kommunal organisation bli bättre på att hjälpa fler att starta nya företag, säger Marlene Burwick.
MODERATERNA:
– Jobben är en viktig fråga som vi arbetar med hela tiden. Vi har landets lägsta arbetslöshet. Vi vill fortsätta att föra en aktiv arbetsmarknadspolitik som vi gör i dag, bland annat genom vår egen arbetsmarknadsenhet. Men också genom en aktiv näringspolitik för att skapa fler företag som kan ge jobb, säger Fredrik Ahlstedt, finanskommunalråd (M).
Han vill särskilt nå dem som har försörjningsstöd. De är många i kommunen. Men målsättningen är att alla ska ut i arbete.
Det kommer fler nyheter på arbetsmarknadsområdet i kommunen till valet. Men det är förslag som inte är klara och som vi jobbar på. Jag vill inte avslöja mer om dem nu, säger Fredrik Ahlstedt.
Bostäderna:
Bostadskrisen i Uppsala rullar vidare. Över 85 000 personer står i Uppsalahems bostadskö. Väntetiden är i genomsnitt 4–6 år beroende på läge. Störst är bristen för ungdomar, studenter, flyktingar, medelålders och äldre som vill flytta till en mindre lägenhet. Samtidigt fortsätter inflyttningen till staden i oförminskad styrka. Det skulle behöva byggas 2 500 nya bostäder årligen de kommande fem åren i Uppsala för att klara efterfrågan. Antalen hyresrätter behöver öka.
Fick lägenhet till slut. Sedan i augusti har Therese Savolainen och hennas man en egen tvåa i Uppsala. Men många väntar på rum.
MODERATERNA:
– Hittills i år har 900 nya lägenhetsbyggen startats. Det är all time high för de senaste sex åren och ett trendbrott i Uppsala. Men vi kan göra flera saker. Vi kommer att köpa in mer mark för bostadsändamål precis som vi gjort i Rosendal och Sala backe, säger Fredrik Ahlstedt, finanskommunalråd (M).
Han vill också se fler aktörer på bostadsmarknaden för att få upp produktionen. Under de senaste två åren har de ökat från 7 till 24. Om fler bolag kan göra sina detaljplaner själva så går det fortare att starta nya byggen.
– Uppsalahem bygger 500 hyreslägenheter om året. Det är mest i landet och de kan inte bygga mycket mer. Det bättre att sprida ut byggandet på flera aktörer, säger Fredrik Ahlstedt.
SOCIALDEMOKRATERNA
– Det krävs en ny nationell bostadspolitik där de offentliga investeringarna tar ett större ansvar för att bostäder byggs. Det har vi inte i dag. De sista stora studentbostadsprojekten gjordes i landet när Socialdemokraterna var i regeringsställning, säger Marlene Burwick, kommunalråd (S).
Det man kan göra lokalt i Uppsala är att föra en mer aktiv markpolitik och samla alla aktörer för att lösa frågan hur man kan bygga mer, snabbare och billigare i stan.
– Vi vill införa en bostadsförmedling igen så att de som inte har några egna kontakter på bostadsmarknaden inte hamnar helt utanför. Uppsalahem bygger det de kan i dag, Men jag anser att vi behöver fler aktörer på bostadsmarknaden, säger Marlene Burwick.