Botans tropiska växthus hotas av nedläggning

Såg du jättenäckrosorna blomma i Botaniska trädgårdens tropiska växthus i augusti? Det var kanske sista gången. Nu hotas Tropiska växthuset av nedläggning.

Uppsala2004-11-26 00:00
Arbetsmiljöverket kräver att Tropiska växthuset renoveras. Armatur och fläktar behöver bytas, på sina ställen spricker grunden och det finns rör som håller på att rosta sönder.
Runt fyra miljoner kronor beräknar Botaniska trädgårdens chef, fil dr Mats Block, att det skulle kosta att rusta upp Tropiska växthuset. Han förstår att Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten i rådande spartider rekommenderar att växthuset stängs, eftersom stora ekonomiska insatser krävs på andra håll inom fakulteten. Forsknings-och undervisningsnyttan av just Tropiska växthuset är inte så stor, säger han.
— Tropiska växthuset fungerar mer som ett museum för olika släkten och arter. Men det är svårt att tänka sig Botaniska trädgården utan ett tropiskt växthus. Och det känns väldigt tufft, om vi tvingas stänga det.

Dragplåster
Det stora dragplåstret är jättenäckrosen Victoria cruziana, som blommar i augusti och som kan bära ett barn på sina platta blad.
Den är ettårig och sås varje år från frön, som plockas på vintern innan den gamla näckrosplantan skrotas, förvaras i vatten, sås i kurkor och planteras ut i en jättekruka med kodynga mitt i dammen varje vår.
Dragplåster - men ingalunda finast i växthuset:
— Det värdefullast är vår samling vildblommande Saintpaulia, säger Mats Block.
Under ett skyddande tak av vit väv finns 15 av de 21 kända arterna. Världens största samling.
— Näst störst samling har Edinburgh, en art mindre än vi.
Det ser inte särskilt upphetsande ut med en hoper måttligt blommande Saintpaulia, men plantorna har förts till Uppsala av olika forskare som besökt de naturliga växtplatserna i Östafrika.
— Det är möjligt att vi har arter här, som ännu inte har beskrivits vetenskapligt, säger Mats Block.

6 000 betalande besökare
Tropiska växthuset har omkring 6 000 betalande besökare per år, plus en mängd skolklasser, studenter och besökare som struntar i att betala i automaten vid tider när växthuset är obemannat.
Det är öppet hela året. Hit kan man slinka in och värma sig under en stunds tropisk minisemester när snöstormen yr som värst eller regnet häller ner på hösten och våren. Man kan beundra orkidéernas mångfald, beskåda bananplantan som är en ört och begrunda att bananen faktiskt är ett bär; man kan förundras över kakaofrukterna som just nu hänger knytnävsstora direkt från stammen, och som snart ska mogna från grönt till gult och i sitt inre ha de bär, bönorna, som ska jäsa och malas för att bli den kakao vi känner; man kan hälsa på parakiterna som kraxar i sin voljär, titta på guldfiskarna, pansarmalarna och kanske få en skymt av vattensköldpaddorna inne i Victoriasalen; man kan strosa runt i palmhuset och låtsas att man är upptäcktsresande i fjärran land.
Än så länge.

Samtal med kommunen
Rektor Bo Sundqvist säger att Uppsala universitet redan för samtal med Uppsala kommun om vem som ska ta ansvar för vad. Kommunen bidrar med pengar till Linnéminnena, kanske kan man också ta sig an Tropiska växthuset? Driftskostnaden ligger runt ter miljoner kronor per år.
- Vi måste ge Arbetsmiljöverket besked före jul, säger Bo Sundqvist, som just nu försöker pröva olika möjligheter att slippa stänga växthuset.
Tropiska växthuset byggdes 1935 och utgjordes då av det som i dag kallas Victoriasalen. Sedan har det byggts till och består i dag också av Palmhuset, Orkidéavdelningen, Begoniaavdelningen, Suckulentavdelningen och Kallväxthusen.
Om Tropiska växthuset läggs ner, måste de värdefullaste växterna flyttas till miljöer med bättre ekonomiska resurser.
— Men en hel del får vi naturligtvis helt enkelt kompostera, säger Mats Block.

Får inte ge bort
Ge bort växter får man inte, enligt Botans statuter. Den, som känner sig sugen på att adoptera en stryparfikus eller kanske vill leva medfikusen, som faktiskt lär ha arvsmassa från den fikus, under vilken Gautama Shakyamuni Siddharta satt i sju veckor och nådde den högsta upplysningen och blev Buddha 588 f Kr - kan känna sig blåst. Svaret är nej.
Däremot är Tropiska växthuset fortfarande öppet mitt på dagen alla vardagar, för den som vill njuta av mycket grönt och spännande färg-och formrikedom i olika temperaturer.
— Att tvingas stänga Tropiska växthuset är sorgligt. Det går inte att tänka sig Botaniska trädgården utan en så viktig miljö för allmänheten, säger trädgårdsdirektör Mats Block.
Kommunalrådet Lena Hartwig kunde inte nås på torsdagen för en kommentar om Uppsala kommuns intresse av att hålla Tropiska växthuset öppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om