Bra hålla koll på pulsen

Om du vill träna maximalt är det bra att ha koll på vilo- och maxpulsen. Det gör att du enkelt kan beräkna din arbetspuls, den puls du ska ligga på för att göra träningen mest effektiv.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2010-09-13 09:00

Vi gjorde testet på löpband, och startade med Steg 1: Tio minuters uppvärmning, gång på löpband i lugnt tempo. Sedan ökar Oskar Berg, som arbetar på Actic/Centralbadet, farten till 9 km/tim, och ökar sedan farten med 0,5 km/tim varannan minut fram till 10,5 km/tim, och pulsmålet 120. Fortfarande känns tillvaron behaglig och det går att småprata. Nu kommer Steg 2: ”aktiv vila”, vilket innebär gång på bandet i 30 sekunder.
– Passa på att dra djupa andetag nu, råder Oskar Berg.

Så följer Steg 3. Jag börjar springa i samma fart som i Steg 1 tills jag kommer upp i 120 i puls. Efter två och en halv minuter ökar Oskar Berg farten, så att jag under den sista halvminuten når pulsmålet 140. Nu följer åter aktiv vila i Steg 4 tills pulsen är nere i 120.
– Intressant, det gick riktigt snabbt, kommenterar Oskar Berg, men länge får jag inte glädjas över detta ”konditionskvitto”, för sedan övergår han obarmhärtigt till Steg 5. Och nu börjar det kännas lite småtufft.

Han sätter löpbandet på lite högre fart än vid puls 140. Jag ska springa i tre minuter, och målet är att komma upp i 155-160 under den sista halvminuten. Nu rinner svetten, och det blir allt svårare att urskilja siffrorna på löpbandets display. Något småprat är inte längre aktuellt.
Det känns som en ren lättnad när pulsmålet är nått, och det åter är dags för aktiv vila, i Steg 6. Den här gången tillåts pulsen bara sjunka till 130, innan det är dags för Steg 7, som varar i fyra obarmhärtiga minuter. Den här gången är farten inledningvis ännu lite högre än vid 155–160-pulsen. Och värre ska det bli.
– Jag kommer att öka farten lite i taget, och de sista 30–40 sekunderna ska du springa så fort som du bara orkar, säger Oskar Berg, och låter ord följas av handling.

Löpningen har nu blivit smärtsamt hård, och det är omöjligt att inte stöna högt. Farten är vid det här laget uppe i 14 km/tim, och när jag till slut ger mig, fullkomligt slut och bokstavligt talat utpumpad har jag en puls på 183.
Efteråt förklarar Oskar Berg att jag nu har ”snuddat” min maxpuls som kan vara högre.
– Ofta är det så att man bör göra ett maxpulstest flera gånger, eftersom det kan krävas ett par-tre testtillfällen innan man lär sig att ta ut sig helt och hållet.

Maxpulstester hör annars inte till vanligheten på Actic.
– Maxpuls används som en referenspunkt för att med hjälp av vilopulsen räkna ut arbetspulsen. I stället satsar vi på ett helt livsstilsprogram som ska köra i gång i höst, berättar Oskar Berg, som då ska jobba som personlig tränare och livsstilscoach.
– Det handlar om djupgående hälsoanalyser, kroppssammansättningstester och föreläsningsserier med idrottslärare, sjukgymnaster och personliga tränare.

Fotnot: Äldre, sjuka och otränade personer bör inte göra ett maxpulstest, inte heller folk med hjärtproblem.

FAKTA: Pulsbaserad träning
Pulsbaserad träning innebär att ditt hjärta styr intensiteten. Man brukar räkna med följande 5 pulszoner, räknade i procent av maxpulsen:

1. 50–60 procent.
Här rör det sig om lätt, lågintensiv träning som till exempel promenader.

2. 60–70 procent.
Det handlar fortfarande om lätt, lågintensiv träning, men promenaderna är snabbare.

3. 70–80 procent.
Medelhård högintensiv konditionsträning, som till exempel löpning.

4. 80–90 procent.
Hård, högintensiv träning. Det kan handla om spinning eller hård löpning med intervaller.

5. 90–100 procent.
Maximal träning. Nu rör det sig om mycket hård löpning och backintervaller. Maxpulsen är det maximala antalet slag hjärtat slår per minut. Med stigande ålder minskar maxpulsen, som anses vara genetiskt betingad och därmed inte går att träna upp.

Vilopulsen, däremot, är möjlig att förändra. Vilopuls är antalet hjärtslag/minut i total vila, och bör mätas innan man stiger upp. Din vilopuls kan till skillnad från maxpulsen ”förbättras” genom träning. En av de formler som brukar användas för att beräkna maxpuls är 226 minus din ålder.

Arbetspulsen, den som ger effektivast träning, får du genom att minska maxpulsen med vilopulsen.eller hård löpning med intervaller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om