Bra Sirius ökar risken för våld

Uppsala är förskonat från fotbollshat och slagsmålen är ytterst sällsynta. Men ju bättre Sirius blir, desto större blir risken för våld.

fotboll Sirius(blåsvart) - Halmstad, publik med solglasögon i solskenet på Lötens IP.

fotboll Sirius(blåsvart) - Halmstad, publik med solglasögon i solskenet på Lötens IP.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-04-28 07:01

Uppsala har generellt sett varit förskonat från slagsmål och annat våld i samband med fotbollsmatcher. Stadens mest framgångsrika fotbollslag, Sirius, har en ganska liten supporterskara till antal jämfört med andra klubbar. I Uppsala finns inte heller en lång fotbollstradition med elitlag och därmed inte heller än lång supporterkultur som många andra elitklubbar har.

Men genom att ­Sirius nu åter gått upp i Superettan så kommer laget spela fler matcher som av Svenska fotbollsförbundet klassas som högriskmatcher. Främst handlar det om matcherna mot GAIS och Hammarby, matcher som bedöms innebära hög risk på grund av antalet supportrar som då kommer komma till Uppsala.

– Nu gäller det att vi håller ögon och öron öppna. Det finns alltid en risk för att sådana här grupper som är ute efter slagsmål ska etablera sig och det behövs inte många för att det ska uppstå problem. Det gäller att vi är vakna nu så att inget dyker upp, säger Bengt Trolle, ­säkerhetsansvarig i Sirius.

Generellt beskriver han Siriussupportarna som väldigt lugna. Från klubbens sida har en bra dialog med både supportrar och polis som man också träffar regelbundet. Bengt Trolle har varit engagerad i Sirius sedan 1996. På de åren som passerat har han upplevt två stycken knallskott och en avstängd supporter. Några våldsamma situationer med bråk har han inte upplevt.

– Siriussupportrarna är bra på att ta avstånd från våld. Om det skulle komma hit supportergrupper som vill bråka kommer de inte möta något motstånd. Våra supportrar går undan. Många dricker öl men det är aldrig någon som slåss, säger Bengt Trolle.

Den hatiska stämningen som märks på många andra arenor beskriver han som väldigt lågmäld på Studenternas. Men visst förekommer det fula ord mot exempelvis domare och spelare.

– Det handlar om en gammal hatisk tradition som spårat ur. Det är ingen som menar vad de säger. Men det låter illa, det gör det, säger Bengt Trolle.

Han tror att den låga våldsnivån i Uppsala också kan ha att göra med den långa akademiska traditionen som finns i staden. Många supportar är välutbildade.

– Men det finns våldsbenägna män även i Uppsala. Men jag tror att de får det svårt att etablera sig inom den nuvarande supporterklubben, då får de nog starta en egen, säger Bengt Trolle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om