Bråk om fönster på industrihus

Ett planerat fönsterbyte hos ett av Uppsalas mest kända företag har lett till en tvist med kommunen.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-11-18 12:22

Lindvalls kaffe AB vill måla om fasaden på den välkända rosteribyggnaden från 1940-talet vid Kungsgatan i Uppsala. Bolaget vill också byta fönster, från dagens fönsterbågar och karmar av trä, till treglasfönster med båge och karm av aluminium. Enligt ansökan ska de målas i samma kulör som befintliga fönster.

– Vi har haft klagomål på att det varit dragit och bullrigt i flera år, nu vill vi skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt, säger företagets vd Ulf Lindvall.

Bolaget drog igång planerna utan att ha klart för sig att det krävdes bygglov, men lämnade för ett år sedan in en ansökan. Kommunens plan- och byggnadsnämnd har nu gett klartecken för ommålning av fasaden, förutsatt att en provmålning av en mindre yta först får godkänt. Planerna på fönsterbyte får däremot blankt nej. Enligt den politiska majoriteten har de fönster som bolaget vill använda inte samma proportioner som de befintliga. Kommunen konstaterar i sitt beslut att byggnaders karaktär "kan påverkas kraftigt även vid små ändringar av fönstren". Upplandsmuseet, som yttrat sig i ärendet, slår fast att rosteriet är en "omistlig kulturhistorisk värdefull industribyggnad" med välbevarad funkisarkitektur där fönstren spelar en central roll.

Enligt kommunen är de befintliga fönstren av god kvalitet, med karmar av furu och bågar av teak. Byggnadsnämnden anser att fönstren kan slipas och oljas och påpekar att nya energieffektiva lågemissionsglas kan sättas in i befintliga bågar.

Den idén sågas av bolagets juridiska ombud, advokat Ola Nordström, som i ett beskt överklagande anser att förslaget vittnar om brist på sakkunskap. En fackmässig renovering av fönstren, eller nytillverkade specialbeställda fönster i trä, skulle bli orealistiskt dyrt för bolaget, enligt skrivelsen. Det enda alternativet är aluminiumfönster som målas i samma nyans som dagens fönsterbågar. Storleken på fönstren blir oförändrad, enligt bolaget, men bågarna blir något bredare och karmarna smalare än i dag. "En iakttagare från gatan skulle omöjligen kunna avgöra material i karm och båge", enligt bolagets överklagande.

– Nya fönster i teak skulle bli orimligt dyra. Ska man göra dem i furu så måste de göras i grövre dimensioner än i dag och då ändras utseendet, säger Ulf Lindvall.

Ärendet ligger nu hos länsstyrelsen, som får ta ställning till byggnadsnämndens beslut att avslå fönsterbytet. Moderaterna i nämnden reserverade sig mot beslutet att avslå fönsterbytet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om