Ulf Gustafsson har en dotter i nian på Brantingsskolan men bor i Årsta. Han hade sökt sig till måndagskvällens stormöte med Årstakolans skolledning och kommunrepresentanter med hopp om information även om framtiden för eleverna på Brantingsskolan.
Men av Lars Romanus, skolchefen för de bägge skolorna, fick Ulf Gustavsson bara beskedet att besluten var fattade, men att rektor skulle ge all information. En snabb koll på rektorns blogg gav visshet, det blir flytt i höst från mögelskadade Brantingsskolan till Bredablick, eller Cederbladsskolan som det också kallas, och Balderskolan. Lokalerna ligger intill varandra i Kungsgatans norra ände, i kvarteren mellan St: Olofsgatan och Skolgatan.
– Jag tycker inte det här är rätt väg att sprida informationen på. Det borde givetvis ha kallats till ett stormöte, precis som här på Årstaskolan, och inte bara gått ut via rektors blogg. Det finns mycket oro i det här, för min egen dotter och för alla andra elever, säger Ulf Gustavsson.
För föräldrarna till barnen på Årstaskolan innebar mötet glädjande besked: barnen får stanna på skolområdet, i tillfälliga paviljonger. Ett besked som rev ner applåder från föräldrarna.
Den som höll i mötet på måndagskvällen var Rolf Sahlqvist, fastighetsutvecklare på Uppsala kommun. Det här var inte det första mötet om sjuka förskole- eller skolbyggnader han lett och säkert inte det sista. Problemen med sjuka hus är mycket stora för Uppsala kommun.
– Vi räknar med att sjuka skolor och förskolor kostar oss cirka 20 miljoner om året. Tänk om det hade lagts på förebyggande arbete i stället, säger Rolf Sahlqvist.
Synderna som kommunen, skattebetalarna, personal och elever i dag får sota för är att det snålats med underhållet på skollokalerna under många år, menar han.
– Det har varit alldeles för svaga budgetar, och så har det sett ut oavsett politisk färg på ledningen. Så de kan inte skylla på varandra, säger Rolf Sahlqvist.
Enligt honom har det normala hittills varit att kommunen agerat först när ett larm om ohälsa kommit, som i nybyggda Treklangens skola i Gottsunda som UNT skrivit om. Men nu måste en mer systematisk genomgång till, menar Rolf Sahlqvist.
– Det pågår en stor utredning om det framtida behovet av skollokaler. När den är klar måste vi ta ett större grepp om de här problemen i de fastigheter vi då vet att vi ska ha kvar.
För Årstaskolan har det alltså ordnat sig efter omständigheterna bra, och lättnaden hos föräldrarna var påtaglig.
– Vi ställer självklart upp som flytthjälp, sade en förälder till skolledningen, när applåden över beslutet tystnat.