Tidigare i höstas berättade UNT om flera villaägare i Uppsala som var missnöjda med hur Uppsala Stadsnät skötte utbygganden av bredband. Folk reagerade på dålig information och grävningar på mark utan tillstånd.
Nu visar det sig att företaget under hösten dragit bredband till Björklinge och Bälinge utan att förhandla med markägarna. En av dem är Uppsala Akademiförvaltning med stora markområden runt Uppsala.
– De har kört med tunga maskiner och grävt i åkermarken. Fler av våra arrendatorer har drabbats. Det är helt oacceptabelt. Den förklaring vi fått är att de har pressade tidsramar och därför valt att gräva först och fråga sen. Man måste komma överens om hur sånt här ska gå till. Det anser varje seriöst företag, säger jordbrukschef Curt Malmenstedt.
Flera privata markägare i området har råkat ut för samma sak. Plötsligt en morgon har de sett traktorer gräva ute i åkern. En av dem är Ingmar Alm som har en gård i Bälinge Lövsta. När han kom hem en onsdagskväll i höstas fick han se en massa svarta kablar ute på åkern. Dagen efter var traktorerna i gång och grävde.
– Jag hade inte hört ett dugg om vad som skulle ske. De sade att de skulle gräva ned bredband mot Bälinge. De har rätt att gräva i vägrenen men grävde tre fyra meter ute i min åker i stället där det är enklare och går fortare, säger han.
Ingmar Alm stoppade grävningarna och tog kontakt med Uppsala Stadsnät. Några dagar efteråt var grävningarna i gång igen. Ingmar Alm krävde grävstopp igen. Efter det arrangerade Uppsala stadsnät ett möte med ett 20-tal markägare i området och LRF fick i Uppdrag att förhandla fram ett avtal om ersättning i efterhand.
– Det här har skötts oprofessionellt och oseriöst. Två gånger bröt de sitt löfte. Det är klart att de har känt till reglerna, men man har struntat i det och bara kört, säger Ingemar Alm.
Gustav Ståhl, stadsnätschef vid Uppsala stadsnät säger att det var en av deras underentreprenörer som gjort fel.
– Vi ser allvarligt på det som hänt. Ansvaret är vårt så vi vill inte skylla ifrån oss, men entreprenören hade ansvar för att sköta alla markförhållanden. Det har inte skett, säger han.
Enligt Gustav Ståhl har Uppsala Stadsnät rätt att gräva två meter från vägbanan, men när entreprenören inte kom ned tillräckligt djupt med maskinen placerad på vägen tog entreprenören beslut om att gå ut med maskinerna på åkermark.
– Det är djupt olyckligt och ska inte få inträffa. Vi har haft ett möte med alla markägare och vår entreprenör har förhandlat med LRF om ersättning så vi har gjort upp.
Enligt Curt Malmenstedt har ni grävt först och frågat sen?
– Det stämmer inte. Vi har informerat alla berörda efter vägen och vi har eftersträvat en dialog, men det har inte skötts fullt ut av vår underleverantör.
Planen för Uppsala stadsnät är att fortsätta bygga ut fibernätet till Uppsalas kransorter och förfrågningar om intresse för bredband har gått ut till fler samhällen runt stan.
Kommer ni att söka tillstånd innan ni gräver den här gången?
– Det är ett måste att ha markavtalen klara. Incidenten med Björklinge ska inte upprepas. Information är a och o så att alla berörda markägare vet vad som ska hända. Men att bygga infrastruktur är en komplex process, säger Gustav Ståhl.
Ingmar Alm har inte tagit ställning till om han själv ska ansluta sig till det bredband som Uppsala Stadsnät lagt. Han är i alla fall nöjd med avtalet som LRF förhandlat fram med Uppsala stadsnät.
– Vi får ersättning för ledningsrätten och för skördebortfall. Men de borde ha förhandlat med markägarna innan de började gräva, säger han.