Brev till tomten kommer alltid fram

Ända sedan slutet av 1800-talet har barn skrivit till Tomten för att berätta vad de önskar sig. Trots att tiderna förändras fortsätter barnen att skicka önskelistor till Tomten, som får omkring 200 000 brev varje år.

Alice Frick, Emmy Nyoonyo, Axel Högberg och Filip Lagerberg tar en paus i julstöket.

Alice Frick, Emmy Nyoonyo, Axel Högberg och Filip Lagerberg tar en paus i julstöket.

Foto: Oscar Segerström

Uppsala2008-12-23 09:00
På Postterminalen i Uppsala hanterar man en del av barnens brev. Hur många det handlar om går inte att bedöma eftersom de sorteras samtidigt med annan post, säger Harald Wallén som jobbat inom Posten i 44 år.
- Men det är ganska många barn som skriver till Tomten. Intressant nog kommer breven inte enbart kring julen utan under hela året.
Posten i Uppsala har ett exklusivt adressystem för Tomten, som ju tillskrivs flera vistelseorter. Vissa barn litar helt på postverket och skriver trosvisst enbart "Till Tomten" på kuverten. De breven skickas till Tomtebodaterminalen i Stockholm. Andra är mer specificerade, och adresserar breven till "Tomten, Lappland". Då skickas breven vidare till Rovaniemi. Andra anger adressen "Tomten, Tomteland".
- Tomteland ligger i Mora i Dalarna, så de breven hamnar där, säger Harald Wallén.

Brev från danska eller norska barn som är ställda till "Julemannen" skickas vidare till Grönland.
Posten besvarar varje år barnens brev. Förutom ett brev från Tomten får barnen även en liten gåva, som varierat under åren, till exempel en pysselbok eller ett pussel.
Breven innehåller inte bara önskelistor. Tomten utsätts också för köpslagan, och krävs på en motprestation:
- De skickar ofta nappar för att visa att de har slutat med dem, säger Harald Wallén.
Att barn postar uttjänta snuttefiltar och blöjor för att berätta att sådant är ett passerat stadium och att de därmed förtjänat en julklapp är inte ovanligt, enligt Postens presstjänst.

UNT besökte Årstaparkens förskola strax innan jul för att prata om Tomten och om att skriva önskelistor. Vi träffar Axel Högberg, 3, Alice Frick, 3, Filip Lagerberg, 5, och Emmy Nyoonyo, 5 år. De sitter runt ett bord där resultaten av de senaste veckornas julpyssel tronar: änglar, ljusstakar, kottar, snö- och pepparkaksgubbar.
- Jag har skrivit en önskelista till Tomten. Jag önskar mig en Hello Kitty-tröja, och så skulle jag vilja ha en ny sminkväska, säger Emmy.
Filip har önskat sig en racerbil av Tomten, berättar han.
- Men jag vill faktiskt ha en bana till den, så att jag kan köra med den också, kommer han på.
Axel har inte skrivit någon önskelista, men han vet vad han helst av allt vill ha i julklapp, förutom en gunghäst och en "riktig häst med ett litet föl":
- En groda. En groda till. Jag har redan en i fickan, vill du se den, säger han och plockar med lite möda upp en naturtrogen grön plastgroda ur byxfickan.

Alice tycker om att spela dataspel och hoppas att hon ska fåt ett nytt av tomten i julklapp.
- Och kanske kola, jag tycker om kola.
Sedan pratar vi lite om vad Tomten kan tänkas syssla med när det inte är jul.
- Han är förstås hemma i Nordpolen och väntar på att det ska bli jul, säger Emmy tvärsäkert. Barnen enas dock om att han inte är ensam i snön och kylan däruppe.
- Han har ju tomtemor och alla små tomtenissarna, kommer de överens om.
- Och så äter han en massa tomtegröt hela tiden. Det ska jag också göra när jag hälsar på mormor i Umeå på julen. Och det är på julafton Tomten kommer, säger Axel med tindrande ögon.

Att skriva till Tomten är en gammal tradition. Inititativet togs av tidningen Jultomten som startades 1891. Men trots att den lades ner 1935 fortsatte barnen skriva till Tomten. Efter andra världskriget spreds traditionen till barn i andra delar av världen. De svarar i dag för en femtedel av breven. Flitigaste brevskrivarna är japanska, engelska och italienska barn.
Önskelistorna är ofta detaljerade, som den från pojken som önskade sig "en cykel, en dator och 19 miljoner", eller flickan som önskade sig en lillasyster i julklapp.
Ibland skymtar kompromissvilja fram, som i brevet från pojken som önskade sig en enkel resa till Indonesien, men kunde tänka sig två sköldpaddor i stället.

Barnen styrs inte enbart av ha-begär. I breven skymtar också omtanke fram. Många barn i dag lever med den amerikanska föreställningen att Tomten kommer in i huset genom skorstenen. Därför varnar de honom för att skada sig eller bränna sig när han landar i öppna spisen. Barn som saknar öppen spis tipsar om att han ska använda ytterdörren i stället. Och barn som flyttat sedan förra julen bifogar gärna kartor i sina brev, så att Tomten ska hitta rätt.
Några brev till Tomten

God Jul RÖDGUBBE!
Jag är den snällaste å raraste pojken i världen, men det verkar ju du skita i mycket dåligt med klappar förra året
SKÄRPNING
Jon Forsberg

Önskelista från Benjamin
Jag önskar mig en katt, En gråsvart katt. fast om du tycker att det är för STOR present så kan du ge mig en annan present. Fast egentligen så vill jag mest ha en katt. Fast min låtsaspappa tror att den ska kissa överallt, så jag önskar att den inte ska kissa så mycket.
Och jag har redan alla saker men utom en katt.
Från Benjamin till Tomten

Kära Jultomten
Vi heter Sixten o Robert. Sixten undrar om hans pojkband M.T.J kommer att bli ett berömt band till jul?
Och jag heter Robert men dom kallar mig Robban. Så det kan du också.
PS. Snella uppfyll våra önskningar för vi har inte fått nåt av det nån jul.
O.B.S vi vill ha kort o atograf av dig.

MIN ÖNSKELISTA
En haj
hälsningar
DITTE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om