Brist pÄ ekologisk julskinka

EfterfrÄgan pÄ ekologisk julskinka vÀntas slÄ rekord i Är. Den som vill sÀtta en grön skinka pÄ julbordet bör vara ute i tid eftersom tillgÄngen lÄngt i frÄn Àr tillrÀcklig.

Uppsala2006-12-18 00:01
I butikernas kyldiskar finns i Är 32 000 ekologiska julskinkor pÄ cirka 2,5 kilo. Det utgör ett par procent av den totala försÀljningen.
- Ska man Àta ekologisk skinka ska man nog inte Àta för lÀnge med att köpa den. Vid har lagrat in skinka frÄn skinka frÄn sÄ mÄnga grisar som möjligt, sÀger Maria Alarik, chef för Ekokött i Uppsala, som sÀger att skinkan Àr viktig eftersom de Àr den mest lönsamma detaljen hos ekologisk gris.
Allt fler föredrar ekoskinka eftersom de anser att köttet Àr godare Àn den det konventionella.
- Det kan bero pÄ att ekologiska grisar vÀxer lite lÀngsammare. Det gÄr ute och Àter grovfoder, sÀger Maria Alarik.

Om ekologiska produkter Àr nyttigare rÄder det olika uppfattning om.
- Man vet att ekologiskt griskött har en bÀttre kvot av förhÄllandet mellan omega-3 och omega-6 vilket pÄverkar fettsyrasammansÀttningen positivt. Köttet innehÄller ocksÄ mer E-vitaminer vilket pÄverkar hÄllbarheten.
I Är finns ingen KravgodkÀnd ekoskinka i butiksdiskarna. Anledningen Àr att detaljhandelskedjorna av hygienska skÀl inte vill hantera skinka som saknar tillsats av nitrit. Kontrollorganet Krav tillÄter inte nitrittillsats i kravmÀrkta matvaror.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om