Uppsala universitet har kartlagt vilka risker man ser i sin verksamhet under närmaste framtiden. Det är tydligt att utbildningsfrågorna utmärker sig. Av de åtta punkter som prioriteras för bevakning och uppföljning kommer fyra från utbildningsområdet.
– Vi har haft några år med stora forskningssatsningar. Då är det inte så förvånande att de risker vi framförallt ser finns på utbildningssidan, säger rektor Eva Åkesson.
Den risk som anses ha högst sannolikhet är att ersättningen från staten för utbildning urholkas. Något som egentligen redan har hänt.
– Vi har sett det här ske successivt sedan 90-talet i och med att vi inte ersätts fullt ut från staten för höjda priser och löner. Nu har det satsats en del särskilt inom humaniora och samhällsvetenskap, men de låg på en väldigt låg nivå. De största förändringarna nu har skett inom naturvetenskap och teknik. Man kan säga att nu känner alla verkligen av den här urholkningen, säger Eva Åkesson.
Den här risken, som av universitetet anses få stora konsekvenser om den blir verklig, hänger ihop med annan, också den med hög sannolikhet och stora konsekvenser: allt mer varierande förkunskaper hos studenterna. 2013 kom frågan upp på den allmänna agendan genom en mycket uppmärksammad debattartikel i UNT. Ett antal lärare inom historia vid Uppsala universitet hävdade där att deras studenter inte längre kunde svenska tillräckligt bra.
Med större spridning på kunskaperna hos studenterna krävs det mer av lärarna - och det rimmar dåligt med urholkade resurser.
– Det här har vi nog behov av att kartlägga och befästa. Men även om det skulle visa sig att kunskaperna inte är sämre i dag, utan att studenterna kan andra saker, så måste vi hänga med och utveckla vår pedagogiska kompetens, säger Eva Åkesson.
En annan identifierad risk är brist på platser för verksamhetsförlagd utbildning, VFU, alltså praktik. För att lärarstudenterna ska ta sig ut i skolklasserna och läkar- och sjuksköterskestudenterna på klinikerna måste det finnas arbetsplatser och handledare som vill och kan ta emot dem. Redan i dag råder brist på praktikplatser, skriver universitetet i sin riskanalys, bland annat beroende på hög personalomsättning på arbetsplatserna och på bristande förutsättningar att släppa till personal till handledning. Det här är ett kvalitetsproblem.
– Vi har också uppdrag att öka antalet studenter inom flera yrkesutbildningar. Vi har möjligheten att göra det, men idag är det VFU:n som är problemet, säger Eva Åkesson.