Bristande kunskaper på SLU

Lärare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, saknar tillräcklig kunskap om våra djurskyddslagar. Det sägs i en internutredning som gjorts efter höstens avslöjande om att kor for illa vid SLU:s nya forskningsbondgård.

Uppsala2012-04-19 08:05

Ända sedan sommaren 2011 fanns problem med djurhållningen på den nya forskningsbondgården i Lövsta. I en utredning påpekar nu SLU:s internrevision att endast en anmälan till länsstyrelsen inkom, trots att problemen var väl kända av personalen under lång tid. Anmälan gjordes av en student under hösten och fick därefter stöd av länsveterinären. Men Kerstin Svennersten Sjaunja, dekan och högste ansvarige på fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, tycker inte det här är något konstigt.
– Djuren var under behandling och besättningsveterinären bedömde att de skulle tillfriskna. Jag kan därför förstå att det inte gjordes någon anmälan, men jag förstår också att studenterna reagerade på sin ögonblicksbild av djuren och anmälde.

Men internrevisionen påpekar att det bland verksmamma lärare finns behov av uppdaterad kunskap om gällande lagar och regler på djurskyddsområdet i Sverige och EU. Universitetets ledning bör nu säkerställa att personalen känner till djurskyddslagstiftningen, rekommenderar revisorerna. Kerstin Svennersten Sjaunja säger sig inte riktigt förstå den här kritiken från internrevsionen.
– Lärarna har naturligtvis kännedom om djurskyddslagen men det är viktigt att kontinuerligt diskutera sådana frågor. Vi har tillexempel i år haft två seminariedagar för lärarna där vi tagit upp djuretik och djurskyddslagstiftning, säger Kerstin Svennersten Sjaunja.

Enligt revisorsrapporten hänger bristerna i djurhälsan även samman med allvarliga brister i arbetsmiljön för personalen i det nya nötstallet. Personalen har utsatts för stora fysiska och psykosociala påfrestningar, Arbetsmiljöverket har påpekat en rad brister och Länshälsan är inkopplad. Enligt Kerstin Svennersten Sjaunja stammar problemen ur inkörningstrubbel.
–Jag vill ge en eloge till all personal för att de skött detta jättebra. Vi hade otroligt stora inkörningsproblem med tekniken i stallet, och det blev väldigt arbetsamt för personalen.

Men bristerna gäller även den psykosociala miljön?
– I en stressad situation med delvis ny personal i en ny anläggning med ny teknik och nyinköpta djur är det inte konstigt att det blir en del besvär. Men vi jobbar med arbetsmiljöfrågorna nu och min blid är att läget är mer positivt nu.

Vad tar ni främst med er av den här historien?
– Att det vid nyetablering kan hända mycket mer saker än man kunnat förutse, och att det tar tid för både djur och människor att lära sig hur ny teknik fungerar. Men i dag är jag ändå jättenöjd med investeringen i den här forskningsanläggningen.

BAKGRUND

I början av november 2011 kunde UNT avslöja att en veterinärstudent anmält brister i djurhållningen vid Lövsta till länsstyrelsen. Enligt studenten led djuren och situationen var akut. En egen utredning gjordes av en egen veterinär som framför allt påpekade problem med hygienen. Under hösten pågick sedan en diskussion i medierna om SLU:s öppenhet i djurskyddsfrågan och om hur väl veterinärers anmälningsplikt vid misstanke om brott mot djurskyddslagen efterlevs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om