Uppsala kommun behöver skärpa kontrollen av de företag man anlitar. Det begär Socialdemokraterna i en interpellation som ska upp i fullmäktige på måndagen. Enligt Byggnads har kommunen varit inblandad i flera projekt där de anställda haft tveksamma villkor.
I höstas arbetade en grupp rumäner för 85 kronor i timmen med att stenlägga Dragarbrunnsgatan mitt i Uppsala. Jobbet hade beställts av Uppsala kommun.
85 kronor i timmen kan jämföras med kollektivavtalet som säger minst 136 kronor.
– Men rumänerna hade fri mat, fritt boende och betald flygresa hem. Räknar man in det hamnar lönen i nivå med de villkor som gäller på den svenska arbetsmarknaden.
Det säger Dan Sivervik, vd för bemanningsföretaget Nordisk logistik och entreprenad, NLE, som anlitat de rumänska stensättarna.
NLE hade i sin tur anlitats av Uppsalaföretaget Markona som fått uppdraget av kommunen.
– Vi upptäckte att rumänerna inte hade något anställningsförhållande med bemanningsföretaget vilket är emot reglerna, då bröt vi avtalet, uppger Maria Andersson, vd för Markona.
Kommunen är även inblandad i byggandet av ett vårdboende i Ultuna. I fjol fick Byggnads veta att det fanns ett tiotal byggnadsarbetare från Polen med F-skattsedel på arbetsplatsen. De jobbade åt Uppsalaföretaget VBE men genom F-skattsedeln var de i lagens mening inte anställda utan egna företagare. Därmed omfattades de varken av kollektivavtal eller anställningsskydd.
– Vi kunde inte få fram vilka löner polackerna hade men misstänker att det handlade om lönedumpning, säger Peter Furuhall, ombudsman vid Byggnads.
Polackerna hade kommit hit via ett bemanningsföretag. Efter diskussioner med Byggnads ska VBE ha slutat använda F-skattare på det här sättet.
– Offentliga arbetsgivare som kommuner har ett långtgående ansvar för att de företag man använder har bland annat kollektivavtal, framhåller Bengt Westman, ombudsman på Byggnads i Uppsala.
Agneta Erikson (S) skriver i en interpellation som ska upp i dagens fullmäktigedebatt att det vid utbyggnaden av Fyrishov upptäcktes två byggföretag utan kollektivavtal.
– Kommunen behöver utöka kontrollen av bland annat underentreprenörer. Det håller på att bildas ett C-lag på arbetsmarknaden med anställda som saknar kollektivavtal, anser Agneta Erikson.
I ett skriftligt svar på interpellationen uppger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt (M) att kommunen redan gör en rad kontroller av de företag som anlitas och att upphandlingspolicyn nu ses över för att utveckla rutinerna.