Brister i arbetsmiljö utanför utvärdering

Bland brandmännen inom Uppsala brandförsvar fanns år 2016 ett stort missnöje med ledningen, visar dokument som UNT begärt ut.

Skiljer samverkan från verksamhet. Anders Ahlström är chef för den gemensamma räddningstjänsten där Uppsala, Tierp och Östhammar ingår sedan år 2012. På tisdag kommer han till Östhammar för att presentera utvärderingen av samverkan mellan kommunerna.

Skiljer samverkan från verksamhet. Anders Ahlström är chef för den gemensamma räddningstjänsten där Uppsala, Tierp och Östhammar ingår sedan år 2012. På tisdag kommer han till Östhammar för att presentera utvärderingen av samverkan mellan kommunerna.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2017-05-08 08:15

Tisdag 9 maj hålls ett öppet möte i Frösåkersskolan i Östhammar med anledning av den utvärdering av räddningsnämndssamverkan som gjorts av en konsultfirma på uppdrag av ägarkommunerna Uppsala, Tierp och Östhammar. Utvärderingen bygger på intervjuer med två chefer samt fyra politiker i räddningsnämnden och den samlade bilden är att de intervjuade är nöjda med samverkan, som UNT skrivit.

Men bland de heltidsanställda brandmännen i Fyrislund, Bärby, Rosendal och Tierp/Östhammar fanns åtminstone i fjol ett stort missnöje med ledarskapet. Även samverkan/medverkan och värdegrund behöver utvecklas. Det framgår av den psykosociala skyddsrond som genomfördes för ett år sedan mot bakgrund av en så kallad 6 6a-anmälan med begäran om arbetsmiljöåtgärd från facket. Enkätsvaren visar att 93 procent av brandmännen upplevde att ledarskapet brister. Sett till alla avdelningar var motsvarande andel 73 procent. Endast 58 procent av brandmännen hade haft medarbetarsamtal med sin närmaste chef och 55 procent av brandmännen har svarat att det förekommer trakasserier och/eller särbehandling på arbetsplatsen.

– Den enkät som gjordes hade mycket hög svarsfrekvens och fångade in flera viktiga brister som vi jobbat vidare med. Jag har också beslutat att vi ska göra en likadan enkät till hösten som uppföljning, säger Uppsala brandförsvars chef Anders Ahlström.

Men han poängterar att den utvärdering som nu gjorts inte haft i uppdrag att granska arbetsmiljön.

– Arbetsmiljöfrågor är oerhört viktiga. Men den nya utvärderingen har handlat om samarbetet som de tre kommunerna avtalat om från år 2012. Jag hoppas att frågorna på mötet handar om det som har levererats till invånarna, och att man ser till hur verksamheten har utvecklats med allt från information, rådgivning och tillsyn till räddningstjänstens utryckningar vid inträffade händelser.

Är inte verksamhetsfrågor viktiga för att utvärdera samarbetet?

–  Frågan här var om intentionerna som fanns när man tecknade avtalet har nåtts. Då är vi tillbaka på våra mål, bedriver vi en effektiv räddningstjänst?

Men det framgår inte av den här utvärderingen hur verksamheten fungerar.

– Nej, och det var inte uppdraget från de tre ägarkommunerna till den här konsulten. I så fall behövs en tydligare beställning. Det finns en löpande redovisning med indikatorer för måluppfyllelse.

Kommer du att presentera något sådant på tisdag?

– Jag kommer att ge en allmän introduktion till utvärderingen, och sedan är det klart att jag svarar på frågor.

Flera mål nåddes inte helt

UNT har tagit del av räddningsnämndens senaste årsredovisning där det bland annat framgår att fyra av åtta inriktningsmål inte fullt nåddes år 2016. Det gäller bland annat målet att stärka skyddet mot bränder och olyckor på landsbygd och glesbygd genom lokala aktörer, att stärka förmågan till krisberedskap och att bryta olycksförlopp i ett så tidigt skede som möjligt "genom att tillgängligheten till och effektiviteten av räddningsinsatser ska förbättras". I samtliga fall pekar utfallet på gult (mellan rött och grönt).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!