Trafiken skulle ledas genom känsliga naturområden vid Ultuna. Flera remissinstanser har nu sagt sitt.
På fredag är sista dagen för den som vill tycka till om broplanerna vid Ultuna. Bron är tänkt att länka samman bland annat Gottsunda, Sunnersta och Ultuna väster om Fyrisån med Sävja och Bergsbrunna på den östra sidan.
En rad förslag finns att ta ställning till. Ska det vara en mindre bro enbart för gång- och cykeltrafik? Eller en bred bro som sväljer såväl bilar som bussar?
Ärendet är delikat eftersom alla alternativ medför rejäla ingrepp i naturen. Parallellt med broplanerna arbetar kommunen för att göra Årike Fyris till naturreservat.
Kommunen har under hösten presenterat ett förslag över det geografiska område där en bro kan byggas. I oktober beslöt kommunstyrelsens borgerliga majoritet att skicka ut förslaget inklusive brovarianterna på samråd.
Flera remissinstanser är negativa med hänvisning till att kultur- och naturvärden riskerar att skadas. Föreningen Vårda Uppsala menar att en bro vid Ultuna ger små tidsvinster för bilisterna och vill hellre bygga ut Kungsängsleden och Flottsundsbron.
Danmarks Hembygdsförening lanserar en egen lösning i form av en högt belägen bro, byggd på pelare med seglingsbar passage under. För att skona naturområdena bör den placeras längre söderut, nere vid Flottsundsbron. Bron bör vara öppen för såväl cyklar som bilar och kollektivtrafik, anser hembygdsföreningen.
Miljöpartiet föreslår utbyggd kollektivtrafik över Flottsundsbron men säger ja till förslaget på gång- och cykelbro vid Ultuna.
När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var (V) inne på en liknande linje.
Även (S) säger ja till en bro vid Ultuna för fotgängare och cyklister. (S) framhåller att bron ska var öppen även för kollektivtrafik. Däremot vill partiet inte se någon "hårt trafikerad motortrafikled genom det framtida naturreservatet Årike Fyris".
Cecilia Forss, kommunalråd för Moderaterna, uppger att hennes parti i huvudsak ställer sig positivt till en bro för biltrafik.
– Men vi kan inte ange några detaljer innan vi diskuterat frågan med de andra partierna i majoriteten.
Väger intresset för trafiken tyngre än naturen och kulturen i området?
– Det går att balansera de båda intressena. När Kungsängsbron skulle byggas var det stora protester men det gick bra att bevara naturvärdena där. Det finns även stora värden med att en del av trafiken inte behöver gå genom centrala Uppsala.