Brottslighet inget hinder för utbildning

Allvarlig brottslighet ska inte stoppa någon från att kunna läsa en högskoleutbildning. Det menar Uppsala universitet, som däremot vill få möjlighet att dra in rätten till praktik för brottsdömda studenter. I förlängningen kan det omöjliggöra fortsatta studier.

Uppsala2010-03-08 10:00
Ska någon som tidigare dömts för ett allvarligt brott kunna hindras från att antas till en högskoleutbildning, om myndigheter i ett senare skede kommer att sätta stopp för ett yrkesliv genom att exempelvis inte medge legitimation?
Högskoleverket som utrett frågan på regeringens uppdrag svarar nej: ingen ska kunna stoppas från antagning på grund av allvarlig brottslighet. Uppsala universitet delar den uppfattningen. Det gör man klart i ett yttrande till regeringen.
- Alla måste ha chansen att läsa en teoretisk utbildning, oavsett bakgrund. Det är inte här på universitetet det blir problematiskt, utan i kontakten med exempelvis elever eller patienter under praktikperioderna, säger Kerstin Sahlin, prorektor på Uppsala universitet.

I fjol antogs en student som avtjänat ett långt fängelsestraff för mord till läkarutbildning vid Uppsala universitet. När hans bakgrund blev känd genom anonyma tips till universitetet nekade landstingen honom praktikplats. Utan praktik kan man inte gå vidare till nästa årskurs och studenten avslutade mot sin vilja sina studier.
Studenten vände sig till justitiekanslern och har krävt skadestånd. Högskolan är skyldig att ordna praktikplats till alla antagna studenter, och Uppsala universitet har inte agerat tillräckligt för att lösa situationen, menar studenten. Ärendet är inte avgjort.

Uppsala universitet skriver nu till regeringen att man skulle välkomna en bestämmelse som ger ett lärosäte möjlighet att till slut dra in en students rätt att genomgå praktik.
Är inte det här i praktiken ett hinder för brottsdömda som vill studera?
- Man kan tycka att det är en subtil skillnad. Vi tillfrågade flera landsting om praktik för honom, men när landstingen vi samarbetar med sade nej kom vi inte vidare. Eftersom vi inte kunde fatta några beslut blev allt bara liggande innan han slutade, säger Kerstin Sahlin.

Universitet menar också att det vore rimligt att överväga kontroll av belastningsregistret av studenter inom hälso- och sjukvårdsutbildningar, så som sker för lärarstudenter. I dag avgör slumpen om ett landsting får reda på att en student som ska göra praktik gjort sig skyldig till allvarliga brott. Dessa kontroller ska då göras av dem som ger praktik och inte av lärosätena, menar Uppsala universitet.
Detta har hänt
I januari 2009 avslöjade UNT att en man med bakgrund nazistkretsar som avtjänat ett 11-år långt fängelsestraff för mord på fackföreningsmannen Björn Söderberg antagits till läkarutbildningen vid Uppsala universitet. Avslöjandet rönte stor uppmärksamhet och ledde till att Socialstyrelsen meddelade att mannen aldrig skulle kunna få en läkarlegitimation, eftersom han inte var lämplig för patientkontakt.
Dåvarande högskole- och forskningsministern Lars Leijonborg gav snabbt Högskoleverket uppdraget att utreda behovet av nya regler för att kunna neka studenter som gjort sig skyldiga till allvarliga brott antagning, eller avskilja dem från en utbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om