– Om våldsskadade personer eller deras anhöriga så vill kan stödpersonerna direkt på plats ge emotionellt stöd, men också informera om till exempel hur man polisanmäler ett brott och vilken hjälp Brottsofferjouren och andra stödorganisationer kan ge, säger Therese Holmberg, som är verksamhetsansvarig för Brottsofferjouren Uppsala-Knivsta.
Idén till att direkt på sjukhuset kunna erbjuda våldsskadade och deras anhöriga även annat stöd än det rent medicinska väcktes i våras vid en kontakt mellan akutens anhörigstödsamordnare och Brottsofferjouren. Då bestämdes att stödpersoner från Brottsofferjouren skulle finnas på akuten under Kulturnatten, i samband med lucia och under valborg.
– Våra stödpersoner tar själva inte direkt aktiv kontakt med någon som kommer in på akuten. Däremot kan akutpersonalen vid behov hänvisa våldsutsatta patienter eller anhöriga till oss. Även polisen kan informera dem om att vi finns där, säger Therese Holmberg.
I samband med Luciafirandet, från klockan 23 på lördagskvällen och fyra timmar framåt, ska tre stödpersoner från Brottsofferjouren finnas på akuten. Brottsofferjouren får kommunalt ekonomiskt stöd, men dess stödpersoner arbetar helt ideellt.
– Alla har en genomgått en utbildning för att på ett bra sätt kunna bemöta brottsdrabbade och anhöriga och ge dem råd och stöd. Och alla har avgett ett tystnadslöfte, säger Therese Holmberg.