Försvaret bryter tystnaden om giftskandalen vid Ärna

När Försvarsmakten till sist väljer att svara på frågor om pfas-skandalen runt Ärna finns ännu inga besked om det som de boende främst undrar: 
 När finns en permanent lösning för dem som druckit det förgiftade vattnet? Och kommer Försvaret att ta fullt ansvar för miljöskandalen?

Björn Norrbrand, chef för avdelningen för förorenade områden på Försvarets miljöprövningsenhet, säger att det behövs en helhetsbild innan Försvaret kan ta på sig något ansvar för det förgiftade vattnet runt Ärna.

Björn Norrbrand, chef för avdelningen för förorenade områden på Försvarets miljöprövningsenhet, säger att det behövs en helhetsbild innan Försvaret kan ta på sig något ansvar för det förgiftade vattnet runt Ärna.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2025-06-02 05:00
  • Försvarsmakten har ännu inte tagit fullt ansvar för pfas-skandalen runt Ärna, där dricksvattnet har förgiftats. De drabbade har hittills fått köpa flaskvatten på Försvarsmaktens bekostnad.
  • UNT har nu för första gången fått en exklusiv intervju med chefen som arbetar med föroreningarna inom Försvarsmakten.
  • De boende kräver att Försvarsmakten bekostar anslutning till kommunalt vatten, men det är inte säkert att det blir lösningen. Flera boende har drabbats av cancer och andra sjukdomar som kan bero på exponering för pfas.

Strax före jul kom chockbeskedet till flera boende i närheten av Ärna: Dricksvattnet är förgiftat och ska inte drickas. De drabbade har sedan dess fått köpa flaskvatten på Försvarets bekostnad.

Efter den första provtagningen har några ytterligare brunnar testats, bland annat vid Ulva kvarn. Totalt har pfas över gränsvärdet hittills hittats i brunnarna hos åtta familjer på de 33 fastigheter som testats. Halterna varierar från ungefär dubbla gränsvärdet till så mycket som 525 gånger högre än Livsmedelsverkets gränsvärde för dricksvatten.

Försvarsmakten har hittills inte ställt upp på några intervjuer om giftskandalen. Men nu har UNT fått en exklusiv intervju med Björn Norrbrand, chef för avdelningen för förorenade områden på Försvarets miljöprövningsenhet.

Björn Norrbrand tar emot i ett rum utan fönster, med ljudisolerade grå väggar.
Björn Norrbrand tar emot i ett rum utan fönster, med ljudisolerade grå väggar.

När UNT anländer till Förvarsmaktens högkvarter på Gärdet i Stockholm får vi en tillsägelse om att stoppa undan kameran. Inte ens en exteriör av kontorshuset får hamna på bild. Vi visas in i ett mötesrum utan fönster beläget i Försvarets presscenter.

Redan före intervjun har vi fått tydliga besked om att Björn Norrbrand bara kommer att svara på frågor om den pågående provtagningen av privata brunnar. Han kommer inte att kommentera varken den avslutade rättsprocessen med Uppsala Vatten eller den parallellprocess om vattentäkten vid Akademiska sjukhuset som nu återstartas.

Björn Norrbrand berättar att Ärnaområdet inte är det enda området som förgiftats som han har ansvar för. Totalt finns det 2 200 förorenade områden i Sverige på listan. I 70 av dem är det pfas-föroreningar det handlar om, det så kallade evighetsgiftet som tidigare använts i brandskum, bland annat vid flygflottiljen i Uppsala.

– Det är svårt att driva 70 projekt parallellt, vi måste prioritera. Vi arbetar intensivt med 20 olika projekt, Ärna är ett av dem, säger Björn Norrbrand.

Pontus Larsson är en av de fastighetsägare som bor i närheten av Ärna och som får köpa flaskvatten på Försvarets bekostnad.
Pontus Larsson är en av de fastighetsägare som bor i närheten av Ärna och som får köpa flaskvatten på Försvarets bekostnad.

Just nu har vattenproverna i en andra provtagningsomgång skickats till laboratoriet. När provresultaten sammanställts och utvärderats lämnas materialet över till Försvarets egen tillsynsmyndighet, Försvarsinspektören för Hälsa och Miljö, som gör en ansvarsutredning. Den utredningen avgör i vilken mån Försvaret har orsakat föroreningen. Först därefter kan besked komma om lösningar för de drabbade.

De boende litar inte på vattnet i brunnen och kräver att Försvaret bekostar anslutning till kommunalt vatten. Men det är inte säkert att det blir lösningen, enligt Björn Norrbrand.

– Det finns flera olika åtgärder som kan bli aktuella. Det kan vara kolfilter eller kanske att borra en ny brunn.

Calle Pålsson säger att de nya vattenproverna gör att man blir orolig. "Vår son har druckit vattnet från välling och framåt", säger han.
Calle Pålsson säger att de nya vattenproverna gör att man blir orolig. "Vår son har druckit vattnet från välling och framåt", säger han.

Bland de närboende är oron stor. Flera av dem berättar att orimligt många av de närboende har drabbats av cancer och andra sjukdomar som kan knytas till exponering för pfas. Och det är för barnens hälsa som oron är störst.

"Vår son har druckit vattnet från välling och framåt", sade Calle Pålsson, som bor granne med Ärna, till UNT i februari.

I mejl till Försvarsmakten beskriver närboende att den enda gången de mår bra är när de inte är hemma och inte påminns om det förgiftade vattnet.

Varför började ni inte ansvarsutredningen redan när de första proverna visade kraftigt förhöjda halter av pfas? Nu förlängs ovissheten för de drabbade.

– Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning för hur det här ska gå till. Och vi vill ha en samlad bild över hela området innan vi går vidare med ansvarsutredningen.

Kolet i vattenverket byts med jämna mellanrum och skickas i väg för sanering.
Kolet i vattenverket byts med jämna mellanrum och skickas i väg för sanering.

Uppsala Vatten har till Försvarsmakten skickat flera kritiska synpunkter på den provtagningsplan som Försvarsmakten arbetar efter. Bland annat påpekar de att många fastigheter i närområdet uteslutits från listan över vilka brunnar som ska testas. Inom två kilometers radie från flygflottiljen bor 800 personer, enligt kartläggningen. Bara en bråkdel har provtagits.

– Vi kommer säkert inte att vara klara i Uppsala efter den här andra provtagningen. Det kan tillkomma fler brunnar som ska provtas. Men det vet vi när vi har utvärderat den samlade bilden, säger Björn Norrbrand.

Om ni behöver en samlad bild, varför har ni inte redan från början tagit prover på alla brunnar i närområdet?

– Konsulten vi anlitat har gjort ett urval vad som är rimligt utifrån vad man känner till om berggrund och grundvattenströmmar.

Vid Ärna har pfas använts i brandskum under många år, vilket bland annat förgiftat Uppsala Vattens dricksvattenbrunnar, enligt en dom i mark- och miljööverdomstolen.
Vid Ärna har pfas använts i brandskum under många år, vilket bland annat förgiftat Uppsala Vattens dricksvattenbrunnar, enligt en dom i mark- och miljööverdomstolen.

För dem som bor med Ärna inom synhåll från köksfönstret är det självklart att det är Försvarets verksamhet på Ärna som är orsaken till att giftet spridits till vattnet. Men från Försvarsmaktens sida vill man inte nu ta på sig någon skuld, trots att domstolen redan slagit fast att Försvaret är ansvarigt för det pfas som förgiftat Uppsala Vattens uttagsbrunnar vid Stadsträdgården, sex kilometer från flygflottiljen vid Ärna.

Vilka andra källor skulle det kunna vara till pfas i vattnet så nära flygflottiljen?

– Har du koll på att det inte genomförts några släckinsatser i närheten? Eller att det inte finns någon industri i närheten? Eller om det använts bekämpningsmedel som innehåller pfas?

Det kan ni väl undersöka redan nu?

– Vi vill gå till botten med det här och ha en samlad bild. Och det kommer ny information hela tiden.

Vid vattenverket i Bäcklösa har Uppsala Vatten varit tvungna att bygga kolfilterdammar för att rena vattnet.
Vid vattenverket i Bäcklösa har Uppsala Vatten varit tvungna att bygga kolfilterdammar för att rena vattnet.

Vad säger du till dem som är oroliga?

– Det är för deras skull vi vill gå till botten med den här frågan.

Hur länge är det rimligt att de köper flaskvatten till sina hushåll?

– Vi arbetar så fort som möjligt med det här. Men det måste också ta den tid det tar. Innan Försvarsmakten tar på sig något ansvar så vill vi ju veta vad det är för ansvar vi tar på oss.

Att ni har spridit pfas på Ärnaområdet är klarlagt. Borde ni inte kunna ta det ansvaret gentemot de drabbade redan nu?

– Som brunnsägare har man ansvar för sitt eget dricksvatten. Och redan nu, innan vi gjort en ansvarsutredning, har vi meddelat fastighetsägare som har höga halter och erbjudit dem flaskvatten. Det är ett bra exempel på att vi har tagit ansvar.

I till exempel Luleå har ni bekostat anslutning för närboende till kommunalt vatten. Varför gör ni inte det i Uppsala?

– Den ansvarsutredningen har gjorts av dem där uppe, det var 2016 eller 2017. Och mer precist vad som låg bakom den bedömningen, det vet jag inte, säger Björn Norrbrand.

Hur länge ska de boende runt Ärna behöva vänta på besked?

– Jag törs inte svara på det. Det är ju inte vi utan vår tillsynsmyndighet som ska göra ansvarsutredningen.

Kommer ni att sanera inne på Ärnaområdet för att minska mängden pfas som läcker ut?

– Så långt har vi inte kommit än. Det tar lång tid att komma fram till vad man ska göra och hur man ska göra det på ett bra och kostnadseffektivt sätt.

Giftet bryts aldrig ner

Pfas är en förkortning av "per- och polyfluorerade alkylsubstanser". Det är långa kolkedjor som innehåller fluor. De är mycket stabila och bryts inte ner i naturen. De används för att de står emot värme, olja, smuts och vatten.

Av de pfas-föroreningar som använts i brandskum, bland annat vid Ärna, är pfos den mest uppmärksammade. Pfos förbjöds 2011.

Pfas kan orsaka cancer och ge negativa effekter på immunförsvaret och misstänks påverka sköldkörteln, levern och fettomsättningen i kroppen.

Livsmedelsverkets gränsvärden för dricksvatten innebär att halten av de fyra pfas-ämnen som ingår i pfas 4 inte får vara högre än 4 nanogram per liter (nanogram betyder miljarddels gram). Dessutom får halten av de 21 pfas-ämnen som ingår i det som kallas pfas 21 inte överstiga 100 nanogram per liter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!