BTI bara skadligt för myggen

Flera års användning av det biologiska bekämpningsmedlet BTI i myggplågade områden kring Nedre Dalälven verkar inte ha haft några negativa effekter på andra insekter än de elaka översvämningsmyggorna.

Uppsala2010-06-13 20:13

Den slutsatsen drar forskare vid Uppsala universitet och det svenska biologiska myggbekämpningsprojektet i en studie, som publiceras i det nya numret av facktidskriften Bulletin of Entomological Research.
- Att vi inte ser några negativa effekter vare sig på mängden insekter eller på den biologiska mångfalden bland dem innebär med största sannolikhet att BTI inte heller har några oönskade indirekta effekter på djur- och fågellivet i området, säger myggforskaren Jan Lundström vid Institutíonen för ekologi och evolution, Uppsala universitet.

Sedan bekämpningen av med BTI startade i de mest myggplågade områdena kring Nedre Dalälven 2002 har forskarna varje år från maj till september haft speciella insektsfällor utplacerade i tre bekämpade våtmarker och tre obekämpade våtmarker, som fungerat som jämförelseområden.
- Fastän BTI sedan länge använts för att bekämpa översvämningsmygg har aldrig tidigare effekterna för andra insektsarter av sådan bekämpning följts under så lång tid, säger Jan Lundström.

Under de sex första åren som fällorna varit utplacerade samlades sammanlagt 137 153 insekter in i fällorna. När det både knepiga och tidkrävande jättejobbet med att klassificera alla dessa insekter nu är avslutat och resultaten från de olika våtmarkerna jämförts med varandra känner sig forskarna säkra på att bekämpningen med BTI inte haft några betydande negativa effekter. Även om den totala mängden insekter kunde skifta kraftigt från år till år var detta något som gällde såväl i bekämpade som i obekämpade områden.

Inte heller när det gällde förekomsten av olika insektsfamiljer och arterna inom dem fanns några skillnader mellan olika områden, bortsett från att mängden skalbaggar totalt sett sjönk något i de besprutade områdena.
- Eftersom artrikedomen bland skalbaggar inte påverkades måste andra faktorer än BTI ligga bakom denna förändring. Försök vi gjort med vattenlevande skalbaggslarver visar också att de inte påverkats negativt av BTI.

BTI är förkortning för Bacillus thuringiensis israelensis. Att bekämpning med BTI kan slå ut översvämningsmygg beror på att denna bakterie tillverkar ett protein som inuti mygglarverna bryts ner till några för larverna dödliga gifter. Även larverna till snälla fjädermyggor kan bryta ner BTI till sådana gifter, om än inte alls lika effektivt som översvämningsmyggornas larver.
- Eftersom vi inte ser några negativa effekter alls på mängden fjädermyggor totalt sett eller antalet fjädermyggarter drar vi slutsatsen att BTI i de mängder vi använder mycket specifikt slår ut enbart översvämningsmyggen.

Den nya studien har också bjudit på en del överraskningar när det gäller insektslivet i allmänhet i våtmarker. Våtmarkerna brukar ofta ses som en sorts motsvarighet till tropikernas regnskogar, där det formligen kryllar av liv och biologisk mångfald.
- Vi ser visserligen att artrikedomen är stor i dessa tillfälliga våtmarker, men mängden insekter totalt sett är inte särskilt hög. Dessutom var mängden insekter faktiskt flera gånger högre under torra somrar än under regniga somrar med upprepade översvämningar, säger Jan Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om