BUP-chef: Vi är i en skör situation

Barn– och ungdomspsykiatrin (BUP) i Uppsala varnar nu landstingets politiker för att de befinner sig i en "skör" situation – personalen minskar, samtidigt som patienterna ökar. Dessutom får BUP kritik från Inspektionen för vård och omsorg för att ha satt patientsäkerheten i fara.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2014-11-17 09:00

Till skillnad från vuxenpsykiatrin har BUP klarat att hålla vårdgarantin de senaste åren, det vill säga att nya patienter fått ett läkarbesök inom 30 dagar. Men läget är på väg att förändras. I den senaste rapporten till landstingets produktionsstyrelse skriver BUP:s verksamhetschef Sven Ernstsson att personalstyrkan minskar medan antalet remisser och pågående ärenden ökar. Han beskriver situationen som ”skör” och påpekar även att risken för hög personalomsättning är påtaglig då arbetsbelastningen ökar och därmed även risken för sjukskrivningar.

– Som de sett ut de senaste åren har tio procent av BUP:s budget kommit av att vi klarat vårdgarantin. Men det börjar bli tajt och vill flagga för att de goda siffrorna inte kommer att bestå såsom söktrycket ser ut, säger Sven Ernstsson.

Till och med oktober i år har BUP haft 3 581 patienter vilket är 265 fler än motsvarande period 2013. Flera av ungdomarna remitteras från elevhälsan vid Uppsala kommun som redan märkt av BUP:s ansträngda situation.

– Det finns en begränsning att ta emot elever som har behov, säger Christina Stenhammar, chef vid elevhälsan.

Enligt henne har skolsköterskor runt om kommunen framfört att köerna till BUP är långa och att elever många gånger bollas tillbaka till elevhälsovården.

– Naturligtvis finns det fall där vi och BUP helt enkelt gjort olika bedömningar av en elev. Men skolsköterskorna upplever att det främst är en konsekvens av att de måste göra ett hårdare urval, säger hon.

BUP:s problem är dock inte enbart kopplade till ett ökat vårdbehov. I september förra året gick en anonym grupp sjuksköterskor samman och gjorde en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) angående BUP:s akutavdelning. I anmälan skriver sjuksköterskorna att personalen nästan enbart består av vikarier, att sjuksköterskor som saknar kompetens fått arbeta som enda sjuksköterska på kvällar och nätter samt att de nya inom organisationen bara har fått en dagsutbildning i bland annat bältesläggning och medicinering.

Nu har IVO:s beslut kommit i ärendet och inspektörerna slår fast att det varit brister i bemanningen och att patientsäkerheten har varit i fara.

– Jag förstår den kritiken. Det kanske var fåfängt att tro att en utbildningsdag för öppenvårdssjuksköterskorna skulle räcka. Vi har haft en dialog sedan dess och vidtagit åtgärder, säger Sven Ernstsson.

Men hur kan du som chef låta det gå så långt att patientsäkerheten sätts i fara?

– Jag hade ett möte med Vårdförbundet en månad innan anmälan gjordes där vi påbörjade en handlingsplan.

Men enligt IVO kontaktade chefsöverläkaren och vårdansvarig sjuksköterska dig redan i maj angående de här problemen, varför agerade du inte direkt?

– Det stämmer att vi hade ett samtal, men jag uppfattade inte då hur allvarlig situationen var.

Vems ansvar är det?

– Kommunikation är svårt. Uppenbarligen förstod inte jag hur allvarlig situation var vid det tillfället.

IVO konstaterar i sitt beslut att de nyrekryteringar som gjorts bör garantera patientsäkerheten hädanefter. Men som Sven Ernstsson själv nu framfört till produktionsstyrelsen är alltså personalstyrkan på väg att minska igen.

– Vi befinner oss mitt i samt inför ett generationsskifte i personalen. Dessutom har vi inte utrymme i budgeten för att anställa så många specialister som skulle behövas, säger han.

Än så länge har politikerna inte gett någon återkoppling till Sven Ernstsson.

Fakta Så många fler söker hjälp Fakta Få hjälp på nätet!

3av4

Mellan januari och oktober 2013 mottog BUP i Uppsala 1 547. 273 av dem accepterades inte, det vill säga cirka 18 procent.

Mellan januari och oktober 2014 har BUP i Uppsala mottagit 1634. 391 av dem accepterades inte, det vill säga cirka 24 procent.

Antal patientärenden januari – oktober 2013: 3 325

Antal patientärenden januari – oktober 2014: 3 581

Källor: Barn- och ungdomspsykiatrin vid Akademiska sjukhuset

Är du ung och mår dåligt? På hemsidan www.snorkel.se kan du läsa om vad nedstämdhet, oro, ångest och stress är och hur det kan kännas. På hemsidan får du också tips om vad du kan göra om du mår dåligt.

Snorkel driva av Uppsala kommun och Uppsala läns landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om