Videon är inte längre tillgänglig
Upplands lokaltrafik tog beslutet sent på fredagseftermiddagen i samråd med polisen.
– Vi har haft en dialog och polisen gör bedömningen att det är säkert att köra bussarna ända fram till Gottsunda igen. Det innebär att trafiken kan börja gå som vanligt, säger Angelique Prinz Blix, som ansvara för UL:s pressjour.
Exakt vad som ligger bakom polisens bedömning är inte känt. Enligt Angelique Prinz Blix anser polisen att de har så pass god bevakning i området så att ingen risk för ny stenkastning föreligger.
– De som bor i Gottsunda kan åka med våra linjer som vanligt nu, säger hon.
Vakthavande befäl vid Uppsalapolisen säger till UNT på fredagskvällen att patruller finns i stadsdelen precis som tidigare. Dessutom har polisen fått information om att organisationer, politiker och föräldrar anordnar nattvandringar i området.
När UNT besökte Gottsunda innan UL hävdes stoppet uttrycket många förståelse för åtgärden. Samtidigt ansåg de att den var olycklig därför att många i området är mycket beroende av bussarna.
– Det här är inte bra alls. Bussarna är till för oss vanliga människor. Många använder dom här i Gottsunda. Min fru som jobbar på Akademiska och mina släktingar som jobbar på Arlanda. Alla åker buss och alla pratar om busstoppet, säger Adrovi Djulbija som själv kört buss i många år.
Han har själv aldrig råkat ut för stenkastning under åren som chaufför.
- Bara lite äggkastning på rutorna. Det var i Bälinge. Att man kastar sten är något nytt. Vi borde har fler poliser här ute, civilpoliser. Då skulle de inte våga kasta.
Hassan Alzoghbi och Emilia Palm anser också att polisen borde vara mer synlig.
- Att dra in ett antal bussar är rationellt mot bakgrund av vad som hänt. Om de vore närvarande mer så skulle bussarna kunna gå. Om bussarna inte ska köra så borde ju polisen ändå vara här och garantera vår säkerhet när vi går från bussen. Vi har inte sett att de satt in några åtgärder. Polisen borde parullera mer i området, säger de.
Vad anser ni om stenkastarna?
– Det är inget som jag kan acceptera. Men jag tror roten till problemet är politiskt. Det handlar om människor som känner ett förakt för ett samhälle som de uppfattar har vänt dem ryggen. Kombinera det med arbetslöshet och tristess så kan sånt här hända, säger Hassan Alzoghbi.