Bussarna tar sig fram snabbare

Bussarna kommer fram snabbare på Kungsgatan med de separata kollektivtrafikfälten. Det visar en första mätning av körtiderna. Men tidsvinsten är i snitt inte mer än enstaka minuter.

Uppsala2004-12-28 00:00
I fyra veckor har de omdebatterade kollektivtrafikfälten varit i bruk på Kungsgatan genom centrala Uppsala. Ett av de viktigaste syftena är att förbättra framkomligheten för bussarna. En första studie av körtiderna längs gatan tyder också på en tidsvinst för kollektivtrafiken.

Går fortare
En jämförelse mellan två vanliga vardagar, den ena före omläggningen, den andra en knapp vecka efter, visar att stadsbussarna i snitt behövde 1,5 minuter kortare tid för att köra Kungsgatan, mellan Råbyvägen och Strandbodgatan, efter omläggningen. För landsbygdsbussarna, med slutmål på busstationen,. var tidsvinsten i snitt två minuter.

UNT: Är det en stor eller liten tidsvinst?
— Det kan låta lite, men en skillnad på ett par minuter kan avgöra om vi tvingas sätta in en extra buss eller om vi kan hålla tidtabellen, säger Peter Eklund, trafikchef på Upplands Lokaltrafik (UL), som gjort jämförelsen.
Resultaten från längre, och därmed säkrare, mätperioder kommer senare. Efter vintern kommer också trafikmätningar att genomföras både på Kungsgatan och andra genomfartsgator, för att avläsa effekterna för den övriga bilismen.
Enligt Uppsalapolisens trafikavdelning har biltrafiken hittills rullat hyggligt i sitt enda körfält. Inga allvarliga olyckor har rapporterats och så vitt känt har ännu ingen förare bötfällts för att ha kört i bussfilen. Från många bilister har dock kritiken varit hård, inte minst på UNT:s webforum, mot att kollektivfälten tvingar till farliga filbyten och förlänger bilköerna. Andra resenärer har i stället uppskattat att bussresorna gått snabbare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om