Busstrejken vid Märsta station
Då och då ropar en röst i högtalarna inne på stationen i Märsta: "Ingen busstrafik med Storstockholms lokaltrafik i dag på grund av strejk. No public buses today."
Alla bussar står inne på Märsta bussgarages parkering. Liksom resenärerna väntar de på att konflikten ska lösa sig. Det är bra att åtminstone pendeltågen går, tycker flera av de resenärer som UNT har talat med i Märsta.
Foto: Staffan Claesson
- Men det har gått bra. Det har inte varit något kaos här eftersom många resenärer redan är på semester. Folk har varit vänliga, inte alls arga, när de har frågat mig när bussarna ska börja gå igen.
När bussarna börjar gå igen kan varken Gabriella Wodajo eller någon annan svara på. Utanför Märsta bussgarage ett par kilometer bort från stationen sitter ett 20-tal bussförare och vaktar ingången till den stora bussuppställningsplatsen. De sitter på plaststolar utanför en husvagn som försetts med kommunals röda banderoll. Hela bussparkeringen innanför grindarna är full av röda och blå bussar som står stilla.
- Resenärerna är snälla. Ingen har varit här och lynchat oss, men jag såg en del stå vid hållplatserna och vänta i onödan i morse då jag körde hit, säger Birgitta Liljeblad.
Hon är en av de bussförare som kör i Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna kommuner vars bussar hör till Märsta bussgarage. Sammanlagt är det 190 heltidsanställda och många timanställda bussförare som kör i området i vanliga fall.
Bussförarnas krav handlar både om bättre arbetsvillkor och högre lön. Arbetstiderna är en viktig fråga för flera av förarna som samlats vid Märstagaraget.
- Ibland jobbar man fram till tolv på natten och sedan ska man gå på nästa pass redan klockan nio på morgonen. Sådana arbetstider är nästan omöjliga om man dessutom pendlar till jobbet. Vi vill ha längre nattvila, säger Birgitta Liljeblad och Sven Hultgren.
En annan arbetstidsregel som bussförarna vänder sig emot är den så kallade ramtiden som innebär att arbetsdagen kan bli 13,5 timmar lång. Men det som sammanfattningsvis retar upp bussförarna i Märsta mest, verkar vara att villkoren inte är desamma för bussförare från olika bolag.
- Vi vill inte att arbetsgivarna ska sänka våra löner och arbetsvillkor när upphandlingar sker. Det är inte med sådana medel som konkurrensen vid anbudsförfarandet ska regleras, tycker Magnus Ollas, en av dagens strejkvakter.
Bussförarna får medhåll av en del av resenärerna vid Märsta pendeltågs- och busstation, men långt ifrån alla är positivt inställda till strejken. De flesta är dock inte helt insatta i varför bussförarna strejkar.Elisabeth Petersen sitter på en bänk i skuggan av stationshuset. Hon arbetar på ett elektronikföretag fyra kilometer utanför Märsta och är helt beroende av bussen.
- Jag har ringt min arbetsgivare som är bussig och kommer hit till stationen för att hämta mig. Sedan får jag ta en dag i taget. Jag tycker inte att det är bra att de strejkar eftersom det drabbar så många, allra mest turisterna i Stockholm, säger Elisabeth Petersen som tror att strejken kommer att bli långvarig.
Andra resenärer har däremot gott hopp om att strejken löser sig på ett par dagar. Staffan Lindquist från Knivsta arbetar på Löwenströmska sjukhuset. Där har man organiserat om arbetet lite för att allt ska fungera.
- Chefen kommer dessutom och hämtar mig här på Märsta station. Jag är inte så insatt i bussförarnas villkor, men jag vet hur det är att arbeta i ett låglöneyrke så jag går inte i taket för att de strejkar. Det kommer nog snart att lösa sig, säger han lugnt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!