Med bara några meters marginal till grannbyn Askarbäck hölls en bygdens dag i Åkerlänna bygdegård. På tavlan utanför hängde affischen med Lars Kristerz som bjuder upp till dans i sommar. Det är ett exempel på hur orten satsar på att marknadsföra sig. Till sin hjälp har man tagit föreningen Upplandsbygd och Svenska fotbollsförbundet, vars målsättning är att varje by i landet ska ha en fotbollsklubb.
Söndagens evenemang ska inte förväxlas med hemvändardagen, för då är det ju folk som återvänder. Den här gången handlade det i stället om att fånga upp dem som redan bor på orten eller i Uppsala kommun och som kanske är nyfikna på att flytta hit.
I lokalen fanns föreläsaren Thomas Fogdö, ett antal småföretagare, fika, varm korv, glad stämning, frivilliga eldsjälar, bybor och en präst.
Vid entrén höll Ann-Marie Mård koll på antalet besökare.
– Vi hade hundra lotter på lottringen och nu har vi en, två, tre, fyra ... 96 besökare!
Byborna gör ingen hemlighet av att de är lite rädda för vad beslutsfattarna i stan ska hitta på. Skolan behövs i nuläget därför att andra skolor på kringliggande orter inte har tillräckligt med platser. Men Åkerlänna som enskild ort riskerar att inte ha tillräckligt elevunderlag på sikt.
Gerth Suber från IK Hinden säger att det finns tre viktiga saker på orten: idrottsföreningen, skolan och affären.
– Vi måste engagera alla i bygden för att behålla dessa. Men Icabutiken finns bara i två år till. Sedan måste vi hitta en annan lösning.
Sven ”Nergårds-Sven” Eriksson passade på att till UNT lämna över sin hyllningsdikt om bygden där han bott i 40 år.
– Det här är en dynamisk bygd med framåtanda. Det ligger så mycket i den här dikten, gosse!
Katarina Axén som är lärare på Åkerlänna skola tror att det behövs en marknadsföring av vad som finns på orten. Ulla Holmberg betonar vikten av fungerande infrastruktur och bredband.
Katarina Ivarsson tycker att det finns saker att marknadsföra på orten.
– Det är bra sammanhållning här, man bryr sig om varandra och det är fin natur.
Även hon betonade vikten av att skolan finns kvar.
– Skolan är jätteviktig för att landsbygden ska leva. Har vi ingen skola så får vi inte hit barnfamiljerna.
När UNT lämnade lokalen hade Ann-Marie Mård börjat på en ny lottring, för antalet besökare fortsatte växa. Vinnaren fick gå hem med ett presentkort från Ica Tjädern.