Byggbolag avvaktar trots efterfrågan

Trots att det finns över 3 000 outnyttjade byggrätter i Uppsala så ser kommunen ändå ut att missa byggmålen. Vissa byggbolag tvekar att bygga mer fast Uppsalamarknaden anses stabil.

Resecentrum tog form.

Resecentrum tog form.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2012-02-02 13:03

Kommunen ska nu försöka locka fler att satsa i stan. För att klara bostadsförsörjningen så måste 1 500-2 000 nya bostäder byggas varje år i Uppsala. Målet är 25 000 nya bostäder fram till 2030. Men det är svårt att nå. Till och med september förra året påbörjades bara 965 bostäder. På årsbasis ger det knappt 1300.
Uppsala kommun anser att byggande måste öka.
– Vi bor i en mycket expansiv region och skulle behöva bygga mer än vi gör. Teoretiskt så skulle det gå att starta mycket fler byggen redan i dag. Totalt finns byggrätt för över 3 000 klara på olika ställen i stan, säger bostadsstrateg Henrik Juhlin vid Uppsala kommun.
I Gottsunda centrum kan 300 nya bostäder byggas, i Industristaden 750, resecentrum 200, i Luthagen 550 och ute i Vaksala - Lunda 750 lägenheter och småhus. Cirka 220 bostäder kan också byggas på mindre orter runt om i kommunen.

Flera byggherrar planerar dock inte för någon kraftigt ökad byggtakt, i alla fall inte det kommande året.
Skanska räknar med att börja bygga ett 100 - tal nya lägenheter. HSB lika så. Även NCC planerar för 100 lägenheter, en liten minskning mot året innan på grund av detaljplaner som inte är klara.
Anders Sjölund som är distriktschef för Skanskas Uppsalamarknad anser att ”läget ser bra ut” men är ändå lite avvaktande på grund av finanskrisen.
– Det finns en oro för att samma scenario som 2008 ska upprepa sig. Att det blir stopp i maskineriet. Vi planera att börja bygga 50 nya lägenheter och 50 till om det går bra. Vi måste sälja 30-40 procent av lägenheterna innan vi startar. Om ingen köper så bygger vi inte. Men vi bygger så mycket vi kan i dag, säger han.
HSB planera att bygga i Gränby backe och i Rosendahlsområdet. Drygt 100 lägenheter blir det i år, men fler etapper ska byggas kommande år.
– Det är ett stort risktagande att bygga. Trots att inflyttningen är stark i Uppsala så är det inte alla som vill eller kan betala för en ny lägenhet. Även om det går tar det tid att sälja, säger vd Hans Johansson.
Är priserna för höga?
– Det är klart att de kan vara höga för många i nyproducerade områden, speciellt ungdomar. Bolånetaket har gjort det ännu svårare i och med att man måste ha 15 procents insats själv.

Ju närmare stadskärnan det går att bygga desto mer attraktivt är läget. Utanför stan är efterfrågan betydligt lägre. Bostadsbolaget Vaksala - Lunda Fastigheter HB i Stockholm äger drygt 80 procent av det nya stora området för villa- och radhusbebyggelse en bit öster om Jälla. Ett 70-tal bostäder om året räknar delägaren Joakim Holgersson att bolaget ska orka med.
Det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem kommer att börja bygga 500 nya bostäder i år, förmodligen mest av alla.
– 2011 fick vi ett ägardirektiv om att bygga 500 bostäder årligen. Det följer vi. Vi har 700 på gång just nu och kommer att börja bygga ytterligare 500 i år så vi kommer att ha en otrolig produktion i gång under hösten. Vi bygger bara hyresrätter. De behövs. Det är inga problem att hyra ut, säger projektchef Åsa Reinsson
Uppsalahem planerar också att bygga nya lägenheter mindre centrala områden som Gottsunda och Stenhagen.
– Det är vi nog ganska ensamma om, säger Åsa Reinsson.

För att öka byggtakten vill Uppsala kommun öka konkurrensen genom att locka fler byggbolag att satsa i stan.
– Vi har i dag åtta etablerade som bygger. Men vi skulle behöva fler för att komma upp till målet om 1 500-2 000 nya bostäder om året. Uppsala är den fjärde starkaste bostadsmarknaden i landet och borde kunna generera ett ökat byggande. Samtidigt skiljer sig marknaden här från övriga landet. Den är stabilare över tid. Det innebär att det finns en jämn och stark köpkraft i Uppsala och det är viktigt att vi kan berätta om det, säger Henrik Juhlin.
Just nu byggs dessutom mycket på en gång. Inte bara bostäder. Uppsala resecentrum är ett stort projekt. Nybygget på SLU ett annat liksom ombygganden av Gottsunda centrum.
– Alla bygger samtidigt. Man följer inte konjunkturen som tidigare, säger han.
Kommunen utreder för närvarande hur köpkraften bland dem som är behov av bostad ser ut. Arbetet beräknas bli klart under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om