Bygger cyklar i trä och smide
Hantverk är inte bara keramik och tovning. Gustav Örde och Erik Sjelin från Rasbo bygger cyklar i trä och smide. I snickeriet står också en lådbil med motor som gör över 100 kilometer i timmen. Drömmen är att kunna leva på hantverket, men dit är vägen lång.
Gustav Örde använder bland annat denna bandsåg i sitt hantverk.
Foto: Rolf Hamilton
- Det var ett av mina elevarbeten på Vårdinge by folkhögskola där jag gått min träutbildning, säger han.
Den är röd. Karossen är gjord i furu. Fronten i ask och inredningen i äppelträ. Invid det skinnklädda förarsätet finns ett utfällbart ställ med cigarrer - det ska lukta herre i lådbilar med klass. Den drivs av en 400 kubikcentimeters motorcykelmotor som sticker upp därbak.
- Ramen är i stål. Den har jag svetsat själv. Men jag vet inte vad jag ska göra med bilen. Ställa ut den eller kanske ställa upp den på någon loge och låta någon annan återupptäcka den om 50 år, skrattar Gustav Örde.
Cykeln har de byggt tillsammans. Erik Sjelin har gått en smidesutbildning vid Sätergläntans hantverksskola i Insjön i Dalarna. Cykeln är handsmidd efter ett original från tekniska museet i Stockholm, en av de första modellerna konstruerad av fransmannen Michaux år 1861. Hjulen har Gustav Örde gjort i trä, med ekrar och allt.
- Cykeln ställdes ut vid ett event på Tekniska museet i Stockholm i september förra året. Den har också varit med i en programserie om 1800-talet som utbildningsradion gjort, säger Erik Sjelin
Han har ingen smidesverkstad att hålla till i men letar sedan en tid lokal med två kompisar från utbildningen. Att livnära sig på hantverk är inte lätt. Konkurrensen är hård och det är svårt att kunna ta betalt för arbetet.
- Många väljer att köpa smide som importeras till lägre priser. Men jag har bestämt mig för att starta ändå. Men får börja i liten skala, säger Erik Sjelin.
Gustav Örde har kommit längre. För 50 000 kronor har han fått ihop en hel maskinpark. Det mesta är köpt på auktionssajten Blocket. Gamla gedigna grejor från hela landet. Planhyveln kommer från Boden. Justersågen från Kalmar och bandsågen, en riktig klenod som tidigare drivits med rem, från Enköping. Det ger snickeriet en smått romantisk atmosfär.
Men vardagen är hård. För att dra in pengar till mat och hyra jobbar Erik och Gustav som rörmokare och plåtslagare, där finns alltid jobb.
- Ibland får jag in en del beställningar på möbler och dörrar och så gör jag takkronor i trä och lite annat. Ett dockskåp. Men jag tycker mest om roliga saker, med fantasi, så jag hoppas kunna förena konst med bra hantverk på något sätt i framtiden, säger Gustav Örde.
- Jag med, säger Erik Sjelin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!