I mitten av augusti meddelade Byggnads att man skulle vidta stridsåtgärder i form av blockad mot Brukskvarnen AB i Uppsala om företaget inte gick med på att teckna kollektivavtal. Statliga Medlingsinstitutet kopplades in och sedan parterna förhandlat har konflikten nu fått en lösning.
Överenskommelsen går ut på att Brukskvarnen med sex anställda tecknar kollektivavtal med Byggnads.
Oenigheterna har kretsat kring Storgården, en fastighet i Gamla Uppsala, där Brukskvarnen genomför en omfattande renovering med arbetare från bland annat Grekland och Albanien. Personer som UNT talat med hävdar att företaget redovisat rimliga löner och arbetstider på papperet medan det i verkligheten handlat om betydligt sämre villkor. Byggnads i Uppsala hade fått in liknande uppgifter men utan att kunna leda det i bevis.
– Jag är nöjd med att vi nu fått ett kollektivavtal med företaget, säger Jan Andersson, ordförande för Byggnads Mälardalen.
– Det innebär bland annat att de anställda får lön enligt avtal och omfattas av försäkringar. Dessutom får vi tillträde till arbetsplatsen och kan lättare kontrollera till exempel att säkerhetsbestämmelserna följs.
Enligt Brukskvarnens vd Asterios Ziakoulis omfattar överenskommelsen med Byggnads även att företaget ska stå för vidareutbildning av de anställda för att höja deras yrkeskompetens. De ska även erbjudas undervisning i svenska.
– I takt med att de anställdas yrkeskunskaper ökar kommer de att få högre lön, uppger Asterios Ziakoulis.
De båda parterna har olika versioner om bakgrunden till oenigheterna. Enligt Brukskvarnens vd har företaget sagt nej till kollektivavtal på grund av att Byggnads kommit med orimliga lönekrav för oskolad arbetskraft. Byggnads å sin sida hävdar att företaget dragit sig ur diskussionerna om kollektivavtal sedan fackföreningen framfört kritik om oåtgärdade säkerhetsbrister på byggarbetsplatsen vid Storgården.
Uppsala kommun hyr lokaler för 1,3 miljoner om året i Storgården, en fastighet som ägs av den koncern där Brukskvarnen ingår. Kommunledningen har tidigare varit beredd att ompröva hyresavtalet eftersom kollektivavtal saknats.
Jan Andersson vid Byggnads säger att det är ovanligt att svenska byggföretag i Uppsala inte har kollektivavtal. Som ett större problem ser han utlandsbaserade byggföretag som bedriver verksamhet i Uppsala med utländsk arbetskraft, så kallat utstationerade anställda.
– När det gäller de utstationerade vet vi sällan vad de har för löner och andra arbetsvillkor.