Byggprotester i Stabby tar form
Planerna att i stor skala bygga nya bostäder på öppen mark väster om Stabby i Uppsala möter nu samlat motstånd. På torsdagskvällen bildades en samrådsgrupp för att skapa opinion i frågan.
Det är riksdagsbeslutet om en nedläggning av flygflottiljen F 16 som i ett slag gjort en exploatering möjlig. Upphör flygverksamheten så försvinner också de bullernivåer som hittills satt stopp för bostäder i området.
Öppna fält
Den nybildade samrådsgruppen vänder sig främst mot planerna att bebygga de öppna fälten väst och nordväst om Stabbyskogen, i riktning mot Berthåga. Förslaget om en utbyggnad av nordvästra staden är det hetaste av de två stora så kallade utredningsområden som finns i planförslaget; det andra gäller 2 500 bostäder i Bergsbrunna.
Enligt planförslaget, som väntas behandlas av fullmäktige i höst, bör fördjupade studier omgående starta för att avgöra områdets framtid. Tjänstemännen bakom förslaget anser att en byggstart kan ske inom fyra—fem år, om utredningar och beslut går i den riktningen.
Vid torsdagskvällens opinionsmöte i Rickomberga, med uppskattningsvis ett 50-tal deltagare, samlades argument mot byggplanerna. De öppna fältens höga estetiska, naturmässiga och biologiska värden betonades.
Anses strida mot beslut
Byggplanerna ansågs också strida mot andra kommunala utfästelser och beslut för att värna stadens grönytor. Flera deltagare påpekade att stadsdelen Luthagen får nöja sig med bara Stabbyskogen och ett par mindre parker om översiktsplanen förverkligas. Bebyggs dessutom fälten vid skogen så ökar trycket på de gröna lungorna än mer.
Andra argument under mötet var den öppna markens betydelse för bilden av Uppsala som "staden på slätten". Andra påpekade att området används flitigt för friluftsliv och rekreation, inte minst av stadsdelens skolbarn.
Samrådsgruppen fick i uppdrag att bilda opinion och samråda med kommunen om byggplanerna, samt bilda nätverk med andra organisationer och grupper mot förslaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!