– Jag finner inte ord. Det här är Sverige, det ska inte se ut så här, säger Ted Jakobsson, boende i området (bilden t v).
Uppsalahem har renoverat i bostadsområdet Kvarngärdet sedan 2007 och ska fortsatta renoveringarna i olika etapper fram till 2015. Under sommaren har fokus bland annat legat på bostäder kring Kvarnängsgatan. Men under juli har byggentreprenören tagit semester och lämnat området i ett skick som flera boende kallar rent livsfarligt.
– Det är en stor besvikelse för oss att det ser ut som det gör. Jag har en liten son som är med mig varannan vecka och jag är orolig att han ska trampa på en spik eller liknande. Det är många farliga saker här, säger Jake Benson, som flyttat in mitt under renoveringsperioden.
Ted Jakobsson flyttade även han in nyligen, närmare bestämt 1 juli. Också han upprörs över skicket i och utanför sitt nya hem.
– Man blir oerhört begränsad, fången i sitt eget hem nästan. Jag måste ha ett vakande öga på min hund hela tiden.
Från Uppsalahems sida tycker man dock att kritiken är något överdriven.
– Spik, betong och lite bräder på marken utgör ju ingen livsfara. Är det stökigt så kan vi bara beklaga det men samtidigt kommer ju arbetet tas upp igen i början på augusti, säger Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem.
Arbetet kommer att starta igen den 5 augusti och först då kommer Uppsalahem att titta närmare på situationen och stämma av med entreprenören.
Enligt hyreslagen har hyresvärden ett ansvar för säkerheten i och kring boendet. Om den inte kan garanteras kan de boende ha rätt till ekonomisk kompensation. Men i det här fallet tycker Uppsalahem inte att de boende har rätt till det. Man påpekar också att man inte fått in några formella klagomål hittills.
– De boende har ju vetat om att det är markarbeten som pågår under inflyttningsperioden. Så nej, det kommer inte bli någon kompensation, säger Linda Ryttlefors.
Expertis på Hyresgästföreningen säger att frågan om kompensation är knepig.
– Om man inte kan nyttja boendet eller boendeområdet som man har rätt till kan man ha rätt till ekonomisk kompensation. Det är en bedömning från fall till fall, och förutsatt att inga klausuler i hyreskontraktet som säger annorlunda, finns. Men generellt har man väl en större chans i domstol om man är många boende som klagar samtidigt, säger Johan Candler, juridisk rådgivare Hyresgästföreningen.