Trots att det är mitt på dagen ligger Uppsala insvept i ett novemberdisigthalvdunkel. Inne på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, vid Ultuna strax söder om Uppsala, står adventsljusstakarna på rad i fönstren.
Vi kliver in i en röd barackliknande byggnad nära Fyrisåns strand där SLU:s miljöchef Johanna Sennmark tar emot.
Inne på hennes kontorsrum lyser en advetsljusstake med sju ljus.
I fjol spreds ljuset av traditionella glödlampor men i år har de ersatts av ledlampor som i snitt sänker elåtgången med 80 procent. Någon skillnad till det yttre syns dock inte.
SLU har bytt lamporna i sina adventsljusstakar på alla sina fyra huvudorter.
– Vi hoppas att det ska inspirera de anställda att övergå till ledlampor även hemma, säger Johanna Sennmark.
En rad myndigheter i Uppsala län samarbetar för att få flera att använda ledlampor och lämna energislukare som halogen- och glödlampor.
Inför jul och advent har 30 000 ledlampor till adventsljusstakar delats ut till offentliga arbetsplatser i länet och landet. Bland dem som deltar i satsningen finns länets kommuner, Uppsala universitet och länsstyrelsen. Enbart SLU svarar för 10 000 lamputbyten.
I fjol genomförde landstinget i Uppsala län en motsvarande kampanj då medarbetarna satte i 30 000 miljövänligare led-alternativ i adventsljusstakarna.
Inräknat årets projekt, kallad upplyst jul, kommer totalt 60 000 ledadventslampor att bytas ut. Lamporna kostar cirka 300 000 kronor medan energibesparingen under ledlampornas livslängd, 20 år, beräknas till 1 700 MWh. Det motsvarar den hushållsel som cirka 350 villor förbrukar under ett år.
– Vi genomför samtidigt en informationskampanj där vi lägger ut broschyrer i lunchrummen på de berörda arbetsplatserna. Syftet är att få igång en diskussion så att man nästa gång köper in ledlampor till kontoret, säger Göran Albjär, energisamordnare vid länsstyrelsen i Uppsala.
I fjol bytte Uppsala kommun ut 5 200 glödlampor i alla sina girlanger och julgranar mot ledbelysning.
Parallellt arbetar kommunen med att sätta in ledteknik i sina 35 000 gatlampor och hittills har man åtgärdat cirka 4 000 av dem.
När de 35 000 gatlamporna fått ledbelysningen räknar kommunen med att elförbrukningen halveras och att besparingen kan bli runt 2 500 kronor i timmen.
Ytterligare pengar kommer att sparas genom att en ledlampa håller runt tio gånger längre än ett glödljuslampa.