Cancer kan höja ungas livskvalitet
Ett cancerbesked sänker livskvaliteten. Men efter något år är ungdomar som överlevt en cancersjukdom mindre oroliga och nedstämda och har högre livskvalitet än sina jämnåriga kamrater. De positiva effekterna finns kvar efter flera år.
- För de flesta ungdomar som insjuknar i cancer verkar den traumatiska upplevelsen att på längre sikt främja den personliga mognaden och öka uppskattningen av livet. Men det finns också de som kan behöva särskild psykologisk hjälp, säger professor Louise von Essen vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.
Studien omfattar 61 ungdomar som behandlats vid någon av barncanceravdelningarna i Lund, Umeå eller Uppsala.
En kort tid efter att de fick sin diagnos och vid upprepade tillfällen fram till fyra år senare har de följts upp med telefonintervjuer där de besvarat frågor om oro, ångest, nedstämdhet och livskvaliteten. Samma frågor har även besvarats av en jämförelsegrupp som bestått av 300 ungdomar i samma åldrar utan någon cancersjukdom.
Som väntat visar svaren att ett cancerbesked är ett trauma med negativa effekter på livskvaliteten. När den första intervjun gjordes en kort tid efter cancerdiagnosen hade de unga cancerpatienterna betydlig lägre livskvalitet och var mer nedstämda än ungdomarna i jämförelsegruppen.
- Men redan efter ett år hade dessa skillnader mellan grupperna försvunnit och efter 18 månader var cancerpatienterna till och med mindre oroliga och skattade sin livskvalitet klart högre än ungdomarna i jämförelsegruppen. Efter fyra år kvarstod dessa positiva effekter, säger Louise von Essen.
Cancer är en potentiellt dödlig sjukdom och under uppföljningsperioden avled några av ungdomarna i studien. Men trots att de unga cancerpatienterna visste att de inte säkert var botade visade de inte vid något tillfälle, inte ens direkt efter cancerbeskedet, en högre grad av oro och ångest än de friska ungdomarna i jämförelsegruppen.
Inom psykiatrin är posttraumatiskt stressyndrom ett välkänt begrepp. Enligt forskarna visar deras och flera andra studier att det också finns skäl att tala om motsatsen, en slags positiv posttraumatisk mognad.
- Det är dock viktigt att påpeka att denna positiva utveckling gällde de unga cancerpatienterna som grupp. Enskilda patienter hade både svåra och långdragna psykiska reaktioner. Det är viktigt att vi utvecklar bra metoder för att tidigt upptäcka och hjälpa också dem, säger Louise von Essen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!