Det visar ett internationellt forskarkonsortium i en unik studie, som publiceras i den ledande vetenskapstidskriften Nature.
– Att rökning ligger bakom massor med mutationer vid småcellig lungcancer är väl känt, men att mutationer som slår ut just dessa båda väktargener verkar vara nödvändiga för utvecklingen av denna nästan alltid dödliga cancerform var en överraskning, säger cancerforskaren Johan Botling vid Institutionen för immunologi, genetik occh patologi, Uppsala universitet.
Forskarna har med avancerad genteknik för första gången undersökt ordningsföljden på dna-bokstäverna i hela arvsmassan i bevarad tumörvävnad från ett större antal patienter som opererats för småcellig lungcancer. Proverna kommer från hela världen, däribland lungcancerstudiegruppen vid Akademiska sjukhuset.
– Det krävs internationell samordning för att få ihop så många operationsprover. Det beror på att småcellig lungcancer nästan alltid hunnit avsätta dottertumörer innan den upptäcks, och vid sådan spridd cancer går det inte längre att operera bort den, säger Johan Botling.
Han betonar att kartläggningen av genförändringar vid småcellig lungcancer är grundforskning, men i förlängningen hoppas forskarna att den ska bidra till utvecklingen av nya terapier.
– Att aktivera de skadade väktargenerna verkar visserligen vara mycket svårt, men grupper av patienter hade också andra förändringar som kan tänkas bli måltavlor för nya behandlingar. En sådan behandling visade sig drastiskt minska antalet tumörer och förlänga överlevnaden i en musmodell för småcellig lungcancer säger Johan Botling.