Capella viktig för den sociala hälsan

Psykiskt funktionshindrade i Uppsala lyckades för två år sedan starta eget kafé och second handbutik. Nu ska de bli skolexempel för övriga landet.

Petter Hedin säljer skålar till Rota Westgårds.

Petter Hedin säljer skålar till Rota Westgårds.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-11-07 07:00
Det är onsdag eftermiddag och fullt upp på Capella på Rackarbergsgatan i Uppsala.
- Tar vi fem kronor styck för de här? undrar en anställd med händerna fulla av små prylar.
Till ljudet av munter radiomusik plockas det och stökas bland nyinkomna föremål. Somliga prylar glänser i kartongerna, andra är så smutsiga att de måste rengöras före prismärkningen.
Lite här och var vandrar kunder omkring, lyfter på kaffekoppar, LP-skivor och leksaker och förhandlar med personalen om priset.
Birgitta Bindig, som varit med sedan starten för två år sedan, berättar att verksamheten växer. Hon trivs här. Längre tillbaka var hon isolerad och kände sig ensam. Men det är hon inte i dag.
- Jag har blivit lite lättare att ha att göra med, lite lättsammare, säger hon med prismärkningsapparaten i högsta hugg.

De anställda har sin försörjning genom försäkringskassan, antingen genom en förtidspension eller sjukersättning. I december har butiken funnits i två år och från de fullt sysselsatta kooperatörerna hörs positiva kommentarer. Flera påpekar att det finns andra psykiskt funktionshindrade som står i kö till att få jobba på kooperativet. Men just nu är det fullt.
- Socialt betyder det här jättemycket för mig. Det är viktigt för den mentala hälsan, säger Jaakko Haglund.
Lotta Larsson är en av de anställda i butiken. Hon var en av dem som spånade fram idén till ett kooperativ för psykiskt funktionshindrade. Lotta Larsson och flera andra vittnar om hur arbetet på Capella inneburit att de fått ett mer socialt liv. Hela dagarna kommunicerar de med arbetskamrater och kunder, och stämningen beskrivs som god.
- Det finns till och med kunder som känner igen mig och hälsar ute på stan. Det känns bra att man betyder något, säger Lotta Larsson.

Handledaren Eva Nelin berättar att försäljningen gått så pass bra att man nu kommer att köpa in en buss som ska användas för hämtning av prylar. Nyligen köpte man en ny kafédisk för 52 000 kronor. Även dessa pengar kom från försäljningen i butiken.
- Även om vi får stöd från kommunen så är det bra att kunna visa siffror på att de som jobbar här inte bara är bidragsberoende, säger Eva Nelin.
Från kooperativet finns det planer på att servera fler mackor, tillverka prydnadsföremål av återanvänt glas och att sprida idén om ett kooperativ till andra kommuner. Den 21-22 november deltar kooperativet i en social företagarmässa på Kulturhuset i Stockholm.
- Det är ett ypperligt tillfälle för oss att visa att vi finns. Förhoppningen är att politiker och tjänstemän från andra delar av landet ska uppmärksamma idén.




FAKTA

Capella startade i december 2006 med hjälp av de så kallade Miltonpengarna. I dag drivs Capella vidare med hjälp av kommunala bidrag som ska täcka lokalhyran och lönen för två handledare. I övrigt ska driften finansieras med pengar från försäljningen i kaféet och second handbutiken. Inkomster ska användas för att utveckla och investera i verksamheten.
TIPSA OSS!

Vi på UNT vill lyfta fram allt det positiva som händer runt omkring oss. Nu vill vi att du hjälper oss. Hör av dig med ditt tips!

E-post: tummenupp@unt.se
Sms: 72018
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om