Cellbank säljer fel cancerceller

De odlade tumörceller som används allra mest inom forskningen kring hjärncancer har inte det ursprung som de utger sig för att ha.

Bengt Westermark

Bengt Westermark

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2016-08-31 20:38

Det visar forskare vid Uppsala universitet i en studie, som publiceras i den välrenommerade vetenskapstidskriften Science Translational Medicine.

– Sedan länge förser en amerikansk cellbank forskare över hela världen med tumörceller som uppges komma från en så kallad cellinje som togs fram från en patient med hjärncancerformen gliom här i Uppsala för nästan 50 år sedan. Vår analys visar dock att dessa celler omöjligen kan komma från denna patient, säger seniorprofessor Bengt Westermark vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi.

Analysen reser frågor kring de drygt 1 700 vetenskapliga artiklar – varav 200 bara under förra året – som publicerats kring studier som uppges vara gjorda på hjärncancerceller från en cellinje med beteckningen U87MG, där U:et står för Uppsala och MG för malignt gliom. I de flesta av studierna har forskarna använt celler som de köpt in från en amerikansk cellbank.

– Eftersom beskrivningarna i flera publikationer skiljer sig från våra egna erfarenheter av att använda U87MG-celler började vi dock fatta misstankar om cellerna från den amerikanska cellbanken inte kommit från vår ursprungliga cellinje. Dessa misstankar har nu bekräftats, säger Bengt Westermark.

Med så kallad genetisk profilering visar forskarna att U87MG-celler som odlats i Uppsala från den ursprungliga cellinjen ger ett helt annat genetiskt ”fingeravtryck” än cellerna med samma beteckning som tillhandahålls av den amerikanska cellbanken.

Dessutom visar en genetisk analys av bevarade vävnadssnitt från tumörprover att cellerna från cellbanken omöjligtvis kan komma från gliompatienten i Uppsala som gav upphov till U87MG.

De genetiska analyserna har gjorts i samarbete med professor Marie Allens forskargrupp med metoder som används i kriminaltekniska undersökningar. Men forskarna misstänker inte något brott bakom de falska U87MG-cellerna.

– Rimligare är att något oavsiktligt misstag skett, till exempel att prover blivit felmärkta eller att den ursprungliga cellinjen förorenats med främmande celler. Vi har dock inte lyckats klarlägga när och var detta har skett, säger Bengt Westermark.

Enligt forskarna understryker deras studie inte bara vikten av strikta ursprungskontroller av odlade celler som används inom forskningen.

– Den pekar också på att det är dags att inom gliomforskningen sluta använda U87MG och andra gamla cellinjer till förmån för ett antal nyare cellinjer av betydligt högre kvalitet eftersom de tagits fram med nyare och mycket bättre odlingsteknik, säger Bengt Westermark.

Viktiga för medicinsk forskning

Mycket medicinsk forskning görs på odlade celler. Till skillnad från andra odlade celler kan cancerceller odlas under mycket lång tid eftersom de kan dela sig hur många gånger som helst. En av världens mest använda cellinjer, isolerade från en kvinna med livmoderhalscancer, har varit igång sedan 1951.

Det finns flera exempel på att cellinjer inte har det ursprung som de påstås ha, som till exempel när odlade celler som påstods komma från en patient med sköldkörtelcancer i själva verket var tarmcancerceller.

De falska U87MG-cellerna från den amerikanska cellbanken tros visserligen komma från en patient med hjärncancer, men av en mer snabbväxande typ än hos den patient i Uppsala som gav upphov till den ursprungliga cellinjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om