Cellförändringar trots cancervaccin

Vaccination med Gardasil ger ett högt skydd mot cellförändringar orsakade av de stammar av hpv-virus som ligger bakom flest fall av livmoderhalscancer. Däremot förebygger vaccinationen bara en mindre del av cellförändringar överhuvud taget.

Uppsala2010-07-21 01:01

Det framgår av en stor internationell studie kring effekterna av Gardasil på närmare fyra års sikt, som i dag publiceras i nätupplagan av medicintidskriften British Medical Journal.
– Att det kan uppstå lättare cellförändringar i livmoderhalsen trots att man är vaccinerad är viktig information för de kvinnor som vaccinerat sig mot hpv. Det finns nog många som förvånar sig när de får detta besked, säger Sven-Eric Olsson, chef för kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus och läkare vid Studenthälsan i Uppsala.

Han är huvudansvarig för den svenska delen av studien, som omfattar närmare 18 000 unga kvinnor, varav ett 100-tal från Uppsala. När studien startade fick hälften vaccinsprutor med Gardasil och hälften sprutor med overksam koksaltlösning, placebo.

Gardasil innehåller fyra vaccinkomponenter, som skyddar mot de stammar av HPV-virus som orsakar de flesta fallen av livmoderhalscancer, hpv 16 och hpv 18, och de båda virusstammar som orsakar de flesta fallen av genitala vårtor, kondylom. Uppföljningen efter fyra år visar att Gardasil gav ett mycket högt skydd mot de fyra hpv-stammar som ingår i viruset. Vaccinet gav ett närmare 100-procentigt skydd mot kondylom och ett 96-procentigt skydd mot lättare cellförändringar i livmoderhalsen orsakade av någon av de fyra olika virusstammarna.

Däremot var antalet fall av lättare cellförändringar överhuvud taget, oavsett vad som orsakade dem, bara 30 procent lägre i gruppen som fick Gardasil än i gruppen som fick ”placebo-vaccinet”.

Så vaccinationen tar inte bort behovet av att i flera omgångar följa upp de kvinnor med lättare cellförändringar som upptäcks vid den gynekologiska hälsokontrollen. I dag är detta rutin för att ta reda på om cellförändringarna går tillbaka av sig själv (vilket de oftast gör) eller utvecklas vidare till mer elakartade former som måste opereras bort innan de hinner utvecklas till livmoderhalscancer.
– Det viktigaste är dock att Gardasil ger ett högt skydd mot de allvarligare cellförändringar som är direkta förstadier till livmoderhalscancer, säger Sven-Eric Olsson.

Samtidigt berättar han att det pågår en utveckling på vaccinfronten, som gör att skyddseffekten mot både lättare och svårare cellförändringar kan bli ännu högre än med Gardasil.
– I en ny internationell studie, som även omfattar svenska kvinnor, jämförs Gardasil med ett nytt försöksvaccin, som ska ge skydd mot hela nio olika stammar av hpv, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om