Videon är inte längre tillgänglig
Som UNT:s tv-kanal 24UNT avslöjat är konkurrensen hård om försäljningen av studentmössor i Uppsala. Elever berättar att det förekommer påtryckningar och mutor i form av ipads och pengar från företagen mot elever i skolornas studentkårer för att de ska skriva avtal om att tillhandahålla företagens mössor. Det har Celsiusskolan tagit itu med.
– Vi försöker ge elevorganisationerna det stöd de behöver för att de ska kunna skriva bra avtal med de här företagen. Men vi har också en dialog med företagen där vi talat om för dem att vi inte gillar aggressiv marknadsföring på skolan. Det är ju mycket pengar i den här branschen. Det har inte varit någon aggressiv marknadsföring i år, säger skolans rektor Jörgen Norman.
LÄS MER: Eleverna berättar om mutorna
Skolan skulle kunna säga nej till företagen, men Celsius har inte valt den vägen.
– Alla vill ju ha en mössa och då tror vi att det är bättre att upplåta våra lokaler så att eleverna kan välja och prova mössor på skolan. Det är mer praktiskt än om det sker någonstans utanför skolan, säger Jörgen Norman.
Han anser dock inte att skolan kan lägga ned hur mycket resurser som helst på mössproblemet.
– Eleverna är ju arton år och måste sköte det mesta själva.
Det är främst två företag, Abc-gruppen och CL Seifert som konkurrerar på mössmarknaden. Bolagens företrädare förnekar att de skulle syssla med aggressiv marknadsföring.
– Mitt företag ger inte kontanter. Det låter helt vansinnigt. Kanske något annat företag gör det. Jag vet inte, säger Alexander Grepe från ABC-gruppen till tv-kanalen 24unt.
Adam Andersson, från CL Seifert, är medveten om att metoderna används.
– Men vårt förtroende bland eleverna är vår största tillgång. Vi har ingen anledning att agerar så att de ska känna sig lurade. Vi kör ett schysst spel, säger han.
Stämmer det eleverna säger så kan det vara ett lagbrott. Det säger Kristina Lundkvist vid Konsument Uppsala till 24unt.
– Är marknadsföringen för aggressiv så strider mot marknadsföringslagen. Men framför allt är det inte schysst mot eleverna, säger hon.
Samtidigt är det inte lätt att veta vad som är rätt och fel. Att lägga med en produkt när ett avtal skrivs är inte ovanligt. Men det får inte blir för stora gåvor.
– När man kommer till Ipads till ungdomar är det inte längre OK.
Vad ska man då göra?
– Eleverna ska tacka nej och berätta om vad som hänt. De får gärna komma till oss på Konsument Uppsala, säger Kristina Lundqivst.