Celsiuselever lär sig kriminalteknik

De vill bli jurister eller poliser och fascineras av kriminalteknikernas framfart i tv-serier som CSI och Bones. UNT har träffat eleverna på Celsiusskolans nya program med juridisk och kriminalteknisk inriktning.

Elever från Celsiusskolan  besöker BMC och får där bl a lära sig hur man tar fingeravtryck.

Elever från Celsiusskolan besöker BMC och får där bl a lära sig hur man tar fingeravtryck.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-11-12 07:00
Under handledning av universitetslektor Roland Pettersson sätter Majda Hammoud sitt tumavtryck på en plastflaska i labbet. Klasskompisen Zahra Ahmed är snabbt framme och stryker järnoxidpulver över flaskan och vips utkristaliserar sig ett svart tumavtryck på den vita plasten.
- Det här är spännande, det påminner lite om CSI, utbrister Zahra Ahmed.
Både hon och Majda Hammoud går på Celsiusskolans samhällsprogram med inriktning juridik och kriminalteknik. Båda skulle kunna tänka sig att bli kriminaltekniker så småningom.
- Man blir ju sugen när man ser CSI och sådana tv-serier och så får man ju lära sig mycket om juridik, säger Zahra Ahmed.
- Jag tycker att man blir mer och mer nyfiken på det här och lärarna är verkligen måna om att lära oss, säger Majda Hammoud.

Intresset för utbildningen har varit stort och förutom två klasser med totalt ett sextiotal elever på Celsiusskolan finns en klass på Fyrisskolan. Egentligen börjar specialiseringen först i årskurs två, men redan det här året har man flera aktiviteter som ska hålla motivationen uppe. Nyligen fick klasserna besök av Justitiekanslern Göran Lambertz och den här dagen är en grupp med ett tiotal elever på besök vid institutionen för fysikalisk och analytisk kemi på BMC för att få lära sig mer om spårsäkring på brottsplatser.
- Det här med kriminalteknik är ju något som ligger i tiden och våra tankar har varit att det känns aktuellt, men samtidigt att eleverna ska få en väldigt bra gymnasieutbildning och en bra bas att gå vidare på. Eftersom det är ett samhällsvetenskapsprogram så ligger förstås tyngdpunkten på juridiken, säger naturkunskapsläraren Mikael Wingård som är med klassen vid besöket.

De kommande läsåren väntar lektioner i straffrätt, rättskunskap, socialrätt och kriminalteknik för eleverna. Tankar finns också på att involvera de kriminaltekniska delarna i till exempel engelskundervisningen med kriminallitteratur på engelska som kan användas för grupparbete. Mikael Wingård framhåller fördelen med att lärare i olika ämnen samarbetar kring undervisningen så att utbildningen kan bli tvärvetenskaplig.
- Och jag märker redan nu att det går lättare att motivera eleverna i naturvetenskapen när man kan koppla den till kriminaltekniken. Till exempel när vi är ute i skogen och samlar material eller när vi använder mikroskop så är ju det sådant som ingår i kriminalteknikernas arbete, säger han.
Utbildningen flyttas?
Planerna på att Celsiusskolan ska bli en renodlad skola för idrottsgrenar och det individuella programmets introduktionskurs, IVIK, gör att bland annat juridik- och kriminalteknikgrenen kan komma att flyttas från skolan.
Vid sitt kommande sammanträde kan utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden komma att besluta om att juridik- och kriminalteknikgrenen tillsammans med samhällsvetenskapsprogrammets ekonomi- och samhällsgrenar samt ett planerat naturvetenskapligt program med estetisk inriktning ska flyttas från skolan. Om det även gäller elever som redan nu går på Celsiusskolan är ännu oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om