Det är UNT:s rapportering om fulla innerstadsskolor som fått partiet att åter ta upp förslaget som testats på flera håll i landet. Partiets företrädare Stefan Hanna kallar det omvända skolskjutsar. Tanken är att det ska finnas en eller flera platser i stan där skolskjutarna utgår i från och dit föräldrarna kan skjutsa sina barn för vidare transport till andra skolor.
– Det skulle innebära att man kan minska på klasstorleken i trånga skolor i stan och samtidigt fylla upp landsbygdsskolor som i dag har tomma platser. Det skulle förbättra arbetsmiljön i skolan och öka möjligheten för skolor i kommunens ytterkanter att överleva, säger Stefan Hanna.
Vem ska avgöra vilka barn som ska bussas?
– Det ska bygga helt på valfrihet. Ingen ska tvingas åka till en skola. Jag ser en möjlighet för landsbygdsskolorna att profilera sig mot exempelvis matte eller någon annan nisch och på så sätt locka elever. Det är ju populärt med förskola på buss som åker ut i naturen under dagen. Det här skulle kunna fylla samma funktion, att gå på en mindre skola nära naturen.
Uppsala kommun har tidigare utrett frågan om omvänd skolskjuts och kommit fram till att elever redan i dag kan välja en skola på landet och få skolskjuts beviljad för att ta sig dit. Erfarenheterna från de senaste skolvalen är också att de flesta vill ha en plats på en skola i Uppsala eller någon centralort före en skola på landet.
Stefan Hanna anser ändå att centerpartiets idé är värd att prova.
– Så länge man inte har marknadsfört omvända skolskjutsar som en möjlighet eller ett alternativ så kommer inte människor att vilja prova. Jag tror att det finns en hel del föräldrar som skulle vilja att deras barn fick möjlighet att gå i en liten skola på landet, säger han.