Allmänheten hade fram till 24 september möjlighet att lämna förslag om trygghet och trivsel vid Resecentrum via en enkät som kommunen och polisen låg bakom. Totalt 1589 svar och förslag kom in.
LÄS MER: Hur kan Resecentrum bli tryggare?
I ett pressmeddelande från Uppsala kommun framgår att:
Hälften av de svarande uppger sig vara ganska eller mycket otrygga vid Resecentrum.
Kvinnor känner sig generellt mer otrygga än män.
Bara elva procent säger att de känner sig mycket trygga vid Resecentrum.
En majoritet uppger att de inte blivit utsatta för brott vid Resecentrum under det senaste året.
I enkätens resultat om otrygga platser vid Resecentrum sticker Centralpassagen ut. Nästan två av tre uppger att detta är den otryggaste platsen.
Vad har det då kommit in för förslag som skulle kunna göra att folk känner sig tryggare? Över hälften vill se fler poliser eller ordningsvakter. Drygt var tredje vill ha bättre belysning.
LÄS MER: 124 ingripandet i Stadsparken för de nya vakterna
Vad kommunen och polisen nu ska göra är att prioritera och enas om områden för samarbete. Detta ska sedan formuleras i ett medborgarlöfte som ska redovisas för Uppsalaborna.
– Det är för tidigt att utlova exakt vilka åtgärder som kommer att sättas in. Polisen ska fortsätta att ha god närvaro och kommunen ska hålla rent och snyggt där vi har ansvar. Men vi behöver också stärka vårt samarbete med fastighetsägaren Jernhusen, Trafikverket och UL för att utveckla den fysiska miljön, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun, i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Över tusen ingripanden vid Resecentrum
Kommunstyrelsen och polisens ledning ska senast i december fatta beslut om det förnyade medborgarlöftet för Resecentrum, vars syfte är att öka tryggheten, minska brottsligheten och öka uppklarningen av begångna brott.