Kanske har turerna runt Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, Ceos, vid Akademiska sjukhuset till slut kommit till en ände. Efter flera år av diverse utredningar av Datainspektionen, landstinget, och åklagarmyndigheten har nu Centrala etikprövningsnämnden funnit att det inte finns anledning att anta att forskning som omfattas av lagen bedrivs utan att ha godkänts vid etikprövning.
För tidigare chefen professor Bengt Arnetz ger beskedet upprättelse. Centrumet har varit utsatt för stor medial granskning med anledning av de olika utredningarna.
– Alla utredningar har lagts ned eller visat att inget fel eller olagligt har begåtts. Nu visar etikprövningsnämndes utslag att Datainspektionen också hade fel, menar Bengt Arnetz.
En del av striden har handlat om huruvida patientuppgifter som registrerats använts som forskning eller varit en del av så kallad kvalitetssäkring, vilket Bengt Arnetz hävdat.
– Det här är ordinarie verksamhet. Ett kvalitetssäkringssystem måste man ha. Det enda fel som begåtts här är att det inte fanns innan jag tillträdde som chef 1999, säger Bengt Arnetz.
2007 fick centrumet avslag på en ansökan till Uppsala etikprövningnämnd om att få bedriva forskning med hjälpa av vissa patientuppgifter. Skälet var de brister som Datainspektionen funnit i hur patienterna lämnat sitt samtycke till forskningen. Centrala etikprövningsnämnden menar dock nu att de samtycken som krävdes fanns.
– Det hade räckt med ett överklagande från vår sida så hade vi fått igenom vår ansökan, säger Bengt Arnetz.
Ceos friades av nämnd
Ceos, Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress vid Akademiska sjukhuset, har inte gjort något fel när de registrerat viss information om patienter. Det slår Centrala etikprövningsnämnden fast.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!