Kjell Blomquist håller i ena änden av ett måttband medan Stefan Skoglund går med den andra änden runt en grov gammal ek. Omkretsen är fem meter i brösthöjd. Lena Jonasson skriver i protokollet. Det är Naturjouren som är ute i Nåntuna Lund naturreservat och inventerar ekar på uppdrag av Länsstyrelsen. Naturjouren är ett av få arbetsintegrerande sociala företag som har utomhusarbete. Verksamhetsledaren Stefan Skoglund berättar att de vill främja biologisk mångfald och lyfta fram skogens sociala värde och läkande förmåga.
Lena Jonasson arbetade som barnskötare, massör och inom vården tills hon fick utmattningssyndrom och värk i kroppen och blev långtidssjukskriven.
– Jag har tagit hand om alla andra. Nu försöker jag börja ta hand om mig själv. Här får man jobba utan tidspress. Det är det bästa jobb jag har haft, säger hon.
Stefan Skoglund säger att det ofta är de starka och mest empatiska som drabbas av utmattningssyndrom.
– Ändå har det så negativ klang.
Kjell Blomquist har bland mycket annat arbetat på Skogsstyrelsen och säger att han är fullt arbetsför men har svårt att hitta jobb. Detsamma gäller Catherine Ivalo som är jägmästare. De har aktivitetsstöd från Försäkringskassan och söker andra arbeten samtidigt som de jobbar här.
De flesta som jobbar i arbetsintegrerande sociala företag är i arbetsträning, sysselsättning eller praktik. Ungefär en tredjedel har en anställning, de flesta med ett lönestöd för att kompensera nedsatt arbetsförmåga.
Just nu pågår en särskild satsning. Regeringen ger Tillväxtverket 60 miljoner kronor per år under tre års tid, med uppdraget att skapa bättre förutsättningar att starta arbetsintegrerande sociala företag. Tanken är att skapa fler arbetsmöjligheter för personer som står långt från arbetsmarknaden.
Naturjouren i Bergsbrunna i Uppsala kan användas som en plats både för rehabilitering och arbetsträning.
– Miljön här är stärkande. Vi är ute jämt. Här kan man pröva hur mycket man orkar och kanske så småningom känna sig mogen att söka andra arbeten, säger verksamhetsledaren Stefan Skoglund.
Även om fokus inte ligger på produktion hoppas både han och de som har sysselsättning på ett högre och jämnare inflöde av uppdrag så att Naturjouren kan anställa fler.
– Det är så lugnt här, det tar bort stressen. Jag hoppas bli kvar tills företaget växer så att jag kan få anställning här, säger Catherine Ivalo.
Läs även artiklarna om Teaterkaféet och Snidar, två andra arbetsintegrerande sociala företag.