– Jag skulle hellre ha en skyskrapa som Turning Torso i Malmö med hyresrätter här, och sedan göra området tillgängligt för alla som vill utnyttja det. Nu blir det sönderstyckat och förstört.
Annika Lundegårdh är ute och går med maken Bengt och hunden Wilma på de sluttande ängarna vid Vårdsätraviken i södra Uppsala. En bit upp på ängarna vill Uppsala Akademiförvaltning nu bygga villor och parhus, totalt 50 bostäder.
Turerna i ärendet är många och långa. Klart är att Regeringsrätten med hänvisning till strandskyddsreglerna för ett par år sedan stoppade detaljplanen som skulle göra nybyggnationen i området möjlig, och att Akademiförvaltningen och Uppsala kommun då i stället inledde ett planarbete för en mindre del av området, på rätt avstånd från vattnet. Nu har den modifierade planen varit ute på samråd.
Makarna Lundegårdh och flera andra boende känner sig lurade och svikna.
– Vi trodde Regeringsrättens beslut var till vårt skydd. Nu styckar man upp det i småbitar, för att få som man vill till slut ändå, säger Bengt Lundegårdh, som med nästan en dåres envishet engagerat sig i områdets framtid genom att peppra myndigheterna med skrivelser och överklaganden.
Annika och Bengt Lundegårdhs upplevelse är att de avgörande besluten tas utan medborgarnas insyn och möjliga påverkan. Särskilt upprörs de över att Curt Malmenstedt, chefen för Uppsala Akademiförvaltnings jordbruksavdelning som innehar marken i Vårdsätra, också sitter i plan- och byggnadsnämnden för Centerpartiet. Det är den politiska nämnd som arbetar fram detaljplaner och godkänner byggloven.
– Det är ju jäv. Även om han inte deltar i besluten så är han med i diskussionerna före, med sitt parti och med sina allianskolleger. Det är faktiskt sjukt, säger Annika Lundegårdh, som är aktiv Centerpartist och därmed partikollega till Curt Malmenstedt .
Åsikten om jäv är hon inte ensam om. Flera läsare har efter UNT:s granskning av Uppsala Akademiförvaltning hört av sig och påtalat Curt Malmenstedts dubbla roller. Ytterligare en som reagerar är Erik Forss, villaföreningens ordförande i Vårdsätra.
– Att han är politiker i byggnadsnämnden är mycket märkligt. Och jag tycker inte heller att Akademiförvaltningen tagit hand om Vårdsätra på ett bra sätt. Det är en allmän uppfattning här, säger han, men tillägger att villaföreningen inte har några direkta invändningar mot det aktuella förslaget för 50 bostäder.
Annika och Bengt Lundegårdh stämmer in i kritiken mot förvaltningen av Vårdsätraområdet, som man menar har en unik potential som natur- och friluftsområde.
– Känslan är att de låtit det förfalla och växa igen, för att lättare kunna få igenom ett beslut om att bygga här, säger Bengt Lundegårdh.
Curt Malmenstedt poängterar att han som politiker inte deltagit i beslut som rört ärenden med Uppsala Akademiförvaltning.
– Jag jobbar vare sig i nämnden eller i mitt arbete med ärenden som kan bli problematiska ur ett jävsperspektiv. Det är jätteviktigt att ha en moralisk kompass i sådana frågor, säger han.
Annika Lundegårdh har lyft jävsfrågan inom Centerpartiet. Men partiet har inte funnit någon anledning att vidta åtgärder, säger ordförande Annie Lennartsson.
– Vi har kollat att allt gått rätt till och har pratat med tjänstemännen vid det aktuella kontoret som inte ser det här som ett problem. Curt Malmenstedt har skött sitt uppdrag exemplariskt och är medvetet försiktig på grund av sin position, säger hon.