– Men om det uppfattades som olämpligt är jag den första att beklaga, sade hon till UNT på lördagskvällen.
I UNT i lördags kritiserade två tryckfrihetsexperter Christina Åkermans uttalanden under ett stormöte med personalen. I olika medier riktade därefter även justitiekanslern och Journalistförbundet kritik mot hur hon uttryckte sig angående medarbetares kontakter med medier.
– Jag vet vad jag menade och det kändes lämpligt och bra. Vi vill ha allas åsikter för att kunna se till att alla medarbetare mår bra.
Hon betonar också att ”whistleblowing”, det vill säga att någon larmar om missförhållanden, och meddelarfrihet, är bra och att medarbetarna får utbildning i sådan här frågor.
– Ingen ska kunna ha någon annan uppfattning än att jag tycker det här är viktigt.
Christina Åkerman återkommer under intervjun flera gånger till formuleringar som ”ömsesidigt förtroende” och ”dialog”, och att man vill ha ”allas åsikt”.
Men kan du förstå varför det finns de som inte vågar träda fram, som ändå vill sätta ljuset på vad man uppfattar som missförhållanden?
– Jag kan inte spekulera i varför de finns de som inte vågar träda fram. Jag önskar att vi kunde prata om detta så att det kommer fram om det finns något vi kan göra, som gör att man vågar mer än man gör i dag. Vad är det de tror ska hända om de träder fram?
Christina Åkerman säger också att hon fått stort stöd för det hon sagt under mötet.
– Men finns det andra som har någon annan uppfattning hoppas jag att de vågar komma till oss som chefer, eller till personalorganisationerna för att säga de inte mår bra. Det här är en lärandeprocess för mig och min ledning också.